Zadovoljstvo zbog turističke sezone

Izvor: B92, 19.Avg.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadovoljstvo zbog turističke sezone

Beograd -- Kriza, nezaposlenost i nestabilan dinar nisu sprečili veliki deo stanovnika Srbije da tokom avgusta odu na odmor, turistički radnici zadovoljni sezonom.

Mimo svih očekivanja, turistički radnici kažu da nemaju razloga da se požale na sezonu.

Stručnjaci procenjuju da će srpski turisti do kraja 2011. u inostranstvu potrošiti blizu 800 miliona evra.

Da zarad štednje nisu spremni da se odreknu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sunca i odmora pokazali su i državni funkcioneri. Retko koji ministar pred kraj sezone godišnjih odmora ne može da se pohvali preplanulim tenom i dobrim raspoloženjem. Bledu kožu, umor i podočnjake ne žele ni ostali, a destinaciju biraju prema onome čime raspolažu.

U turističkim agencijama kažu da je ovog leta najviše aranžmana uplaćeno za zemlju u dubokoj ekonomskoj krizi, za Grčku. Sledi uvek popularna Turska i veliko iznenađenje: Egipat, za koji se verovalo da će zbog političke nestabilnosti ove godine loše proći. Glavni faktor za izbor destinacije nisu kulturno-istorijske znamenitosti ili privlačne plaže, već cena aranžmana, koja je za većinu destinacija znatno snižena.

Potrošeno u inostranstvu:

2009. - 686 miliona evra

2010. - 724 miliona evra

2011. - oko 800 miliona evra

"Možemo reći da je cena čak, nažalost, presudna i zaista naš turista u velikom broju čeka najnižu cenu i najpovoljniji momenat za putovanje. Cena bitno uzrokuje i kvalitet usluge. Dakle, treba biti vrlo obazriv kada se uplaćuju i koriste aranžmani po neobično niskim ili nižim cenama, jer može se očekivati da zahvaljujući niskoj ceni i kvalitet bude nešto lošiji", kaže Vladimir Vlaho iz asocijacije JUTA.

U Hrvatskoj i Crnoj Gori kažu da su zadovoljni posetom srpskih turista kojih je iz godine u godinu sve više. Gužva je i na beogradskom moru, Adi ciganliji, a domaći turista je ove sezone pokazao da je spreman da odmor provede van kuće, ali u svojoj zemlji.

"Vrnjačka banja ima najveći porast u odnosu na prethodih 20 godina, u Zlatiboru 17 odsto više domaćih turista. Umesto na more, sve više ih je otišlo na jezera: Belocrkvansko, Srebrno, Perućac, Vlasinu. Oni koji nisu otišli na more, otišli su na jezera", kaže Ljiljana Čerović iz Turističke organizacije Srbije.

Rastu turističke potrošnje građana Srbije u velikoj meri doprinela je mogućnost putovanja bez viza i mogućnost otplate godišnjeg odmora u više rata ili na kredit.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi na moru ostave 800 mil. evra

Izvor: B92, 19.Avg.2011

Beograd -- Stručnjaci procenjuju da će srpski turisti do kraja 2011. u inostranstvu potrošiti blizu 800 miliona evra...Kriza, nezaposlenost i nestabilan dinar nisu sprečili veliki deo stanovnika Srbije da tokom avgusta odu na odmor, turistički radnici zadovoljni sezonom...U turističkim agencijama...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.