Veselin Jevrosimović: Hitno uvesti fiksni kurs!

Izvor: Press, 20.Maj.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselin Jevrosimović: Hitno uvesti fiksni kurs!

Vlasnik „Komtrejda" Veselin Jevrosimović i još neki domaći privrednici smatraju da hitno treba uvesti fiksni kurs jer pad dinara uništava privredu
Narodna banka Srbije prodala je juče na međubankarskom deviznom tržištu još 40 miliona evra, ali dinar je ipak nastavio da pada, pa je zvanični srednji kurs danas 101,94! Zbog slabljenja domaće valute na gubitku su svi građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koji imaju primanja u dinarima, ali i privrednici, pogotovo oni koji uvoze robu i sirovine.

Vlasnik „Komtrejda" Veselin Jevrosimović zalaže se za uvođenje fiksnog kursa i tvrdi da svi koji se zalažu za plivajući kurs ne poznaju dobro ekonomiju.
Slede poskupljenja
- Naša tehnička roba, na primer, ne trpi ovakve oscilacije, jer su marže vrlo male - oko pet, šest odsto. Ako vama kurs ode za pet odsto, vi ste na nuli, a ako ode za 10 odsto, vi ste u minusu pet odsto. Generalno gledano, mi imamo ogroman problem sa kursom. Prioritet države zaista treba da bude stabilnost domaće valute. Koliko ja primećujem, to definitivno može da se sprovede u praksi. A za to su potrebne odlučnost i volja svih državnih organa. Dovoljno je da shvate da je kurs  veliki „ubica" domaće privrede - upozorava Veselinović, i dodaje:
- Ko god kaže da ovaj kurs odgovara izvoznicima nije u pravu. Ne odgovara ni uvoznicima, a ni izvoznicima. I ko misli da je plivajući kurs dobar, smatram da se ne razume u ekonomiju. Zalažem se za fiksni kurs i ako to ne sprovedemo, neće nam biti dobro. Naši građani primaju 50 do 60 odsto manje plate nego što je to bilo pre godinu i po ili dve. Ovo je ogroman udar na prihode građana, udar na domaću potrošnju.

Predsednik UO „Metalca" Dragoljub Vukadinović kaže da je to što kurs „šeta" po četiri, pet odsto opasno, a on se boji da ne bude gore.
- Moraćemo da menjamo cene, pogotovo što su i energenti poskupeli. Već sada banke prodaju evro po 103-104 i plašim se da ne ode na 110. Sve ovo će dovesti do povećanja cena i smanjenja životnog standarda. Ne gledam blagonaklono na čitavu situaciju. Zbog čega se sve ovo dešava najbolje zna NBS. Po stoti put slušamo da je to odnos ponude i tražnje. Meni, kao privredniku treba NBS koja može da kontroliše potrošnju prema snazi privrede i da vodi stabilnu politiku. Najveći uzročnik svega je rasipničko ponašanje države - zaključuje Vukadinović.
Vlasnik „Galeb grupe" Radoslav Veselinović očekuje da će dinar nastaviti još da „tone".
- Primorani smo da povećamo cene svojih proizvoda do pet odsto - kaže Veselinović.
Ekonomisti protiv
Ekonomisti, međutim, nisu za uvođenje fiksnog kursa. Profesor bankarstva Đorđe Đukić objašnjava da bi to bilo katastrofalno za ekonomiju Srbije.
- Uvođenjem fiksnog kursa devizne rezerve bi se brzo potrošile. Na taj način bismo veštačkim održavanjem kursa postigli lažnu stabilnost valute. Nama treba slobodno plivajući kurs i da smo njega uveli, svaka priča o špekulantima bila bi besmislena - kaže Đukić.
Ekonomista Goran Nikolić kaže da je ključna mana fiksnog kursa nemogućnost vođenja realne fiskalne politike.

- On bi mogao da se uvede kod nas, ali nam ne bi rešio sve probleme. Zapravo, od njega bi bila veća šteta nego korist. Istina, on ima prednosti, jer bi s takvim kursom kamate bile manje, kao i neizvesnost i rizik banaka. Ali, ako država želi da ga fiksira, ona mora da iscrpi devizne rezerve, a onda bi u određenom trenutku morala da ga devalvira. Srbija je imala fiksni kurs 1994, kada ga je Avramović uveo, ali nam to ništa nije pomoglo - smatra Nikolić.
Ekonomista Danilo Šuković rekao je da je nezahvalno na kratak rok prognozirati kakav nas kurs očekuje, ali ističe da je slabljenje dinara posledica nekonkurentne srpske privrede.
- Od slabljenja dinara mnogo je važnije da imamo realan kurs valute koji bi stimulisao izvoz, jer samo izvoz i štednja vode izlasku iz krize - objašnjava Šuković.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.