Ukinut muzički dinar za zanatlije i uvoznike

Izvor: Studio B, 02.Feb.2012, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinut "muzički dinar" za zanatlije i uvoznike

Vlada Srbije usvojila Predlog izmene zakona o autorskim i srodnim pravima, dala saglasnost da se vrate plaćene obaveze preduzetnica koje koriste porodiljsko odsustvo.

Direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović, na insistiranje novinara posle sednice vlade, ipak nije mogao da precizira kakva su rešenja ponuđena u zakonskom predlogu koji se odnosi na izdvajanje "muzičkog dinara" za pravna lica, napominjući da su izmene zakona predložene sa ciljem >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da se uvede zaštitna mera za utvrđivanje naknada u ovoj oblasti.

Vlada je dala saglasnost da se vrate plaćene obaveze preduzetnica koje koriste porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta i radi posebne nege deteta, a delatnost nastavljaju da obavljaju preko ovlašćenog poslovođe, kazao je direktor

vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Mihajlović je rekao da je Vlada Srbije saglasna da te obaveze preuzme na sebe i podsetio da dosadašnjim propisima ova grupa preduzetnica nije bila obuhvaćena, a radi se o periodu od 1. jula do 2011. do 7. januara ove godine.

Vlada je donela i odluku o osnivanju Saveta za pitanje ratnih veterana, koji će razmatrati pitanje zaštita prava boraca, vojnih i civilnih invalida rata, a predlagaće vladi mere za unapređenje njihovog položaja i radiće na utvrđivanju važećih propisa koji uređuju njihovu zaštitu i pripremati mere za njihovo osposobljavanje, rekao je Mihajlović.

Usvojen je program obeležavanja nacionalnog praznika Sretenje, Dana državnosti Srbije 15. februara, sa više reprezentativnih izložbi, promenadnim koncertima orkestra Vojske Srbije, odavanjem počasti utemeljivačima srpske

državnosti i nizom drugih prigodnih manifestacija, najavio je Mihajlović.

Na sednici vlade usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Japana i Vlade Republike Srbije u vezi sa projektom za izgradnju postrojenja za odsumporavanje na termolektrani Nikola Tesla u Obrenovcu.

Odgovarajući na pitanje novinara, Mihajlović je rekao da vlada nije raspravljala o izboru novog menadžmenta Železare Smederevo, kojeg bi trebalo da predloži vladina Radna grupa.

Vlada prihvatila predlog URS za muzički dinar

Ujedinjeni regioni Srbije (URS) saopštili su danas da je vlada prihvatila predlog URS da se izmeni Zakona o autorskim pravima tako što zanatlije ne bi plaćale „muzički dinar" , dok bi ostalima ovaj namet biti tri puta umanjen.

"Uspeli smo da zahteve građana i preduzetnika pretočimo u konkretnu akciju koja će domaćoj privredi uštedeti sedam miliona evra godišnje", rekao je lider URS Mlađan Dinkić.

Muzički dinar biće ukinut zanatlijama koji u svojim radionicama koriste radio, tranzistor ili neki drugi uređaj za slušanje muzike, kao i uvoznicima i proizvođačima računara i multifunkcionalnih uređaja s obzirom da se ti uređaji prvenstveno ne koriste za slušanje muzike.

"Usvajanjem ovih izmena zakona, naknada za muzički dinar biće tri puta niža, odnosno maksimalan iznos tarife na mesečnom nivou za lokale površine do 50 kvadrata neće biti veći od jedne dvanaestine minimalne zarade u Srbiji, bez poreza i doprinosa, dok će za lokale preko 50 kvadrata maksimalni iznos biti jedna devetina minimalne zarade", ističe Dinkcić.

Naknada, koju plaćaju uvoznici i proizvođači muzičkih uređaja, diskova, video traka, USB fleš drajvova i DVD/BluRej uređaja je smanjena sa tri na 0,3 odsto nabavne cene i taj iznos je maksimalana naknada za sve organizacije koje imaju prava na naplatu istog.

"Visina muzičkog dinara će biti utvrđena prema regionalnoj kategorizaciji i gradskim zonama u zavisnosti od nivoa razvijenosti određenog regiona ili grada, odnosno pozicije unutar grada, kao i stepena u kojem je muzika važna za delatnost određenog privrednika", navodi URS.

Muzički dinar će se plaćati, kako se navodi u saopštenju, popunjavanjem samo jedne uplatnice, dok će naknadu međusobno deliti tri organizacije: SOKOJ, koji predstavlja autore, Organizacija za ostvarivanje prava interpretatora i Organizacija proizvođača fonograma, odnosno nosača zvuka, a koje su do sada pojedinačno naplaćivale svoje naknade.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.