Zanatlije ne plaćaju muzički dinar, sniženje za ostale

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2012, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanatlije ne plaćaju "muzički dinar", sniženje za ostale

BEOGRAD, SUBOTICA -

Vlada Srbije danas je usvojila predlog izmena Zakona o autorskim pravima kojima se plaćanje "muzičkog dinara" ukida za zanatlije, dok će ostalima taj namet biti umanjen tri puta, saopštili su dana Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

U saopstenju tog političkog saveza ističe se da će te izmene, koje su su usvojene na predlog URS, domaćoj privredi uštedeti sedam miliona evra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godišnje.

Naknada za muzički dinar tri puta niža

Predlogom URS-a, koji je usvojila Vlada Srbije, muzički dinar će biti ukinut zanatlijama koji u svojim radionicama koriste radio, tranzistor ili neki drugi uređaj za slušanje muzike (frizeri, obućari, automehaničari, kozmetički saloni i slično), kao i uvoznicima i proizvođačima računara i multifunkcionalnih uređaja, jer se ti uređaji prvenstveno ne koriste za slušanje muzike.

Usvajanjem tih izmena zakona, naknada za muzički dinar biće tri puta niža, odnosno maksimalan iznos tarife na mesečnom nivou za lokale površine do 50 kvadrata neće biti veći od jedne dvanaestine minimalne zarade u Srbiji (bez poreza i doprinosa), dok će za lokale preko 50 kvadrata maksimalni iznos biti jednu devetinu minimalne zarade.

Naknada koju plaćaju uvoznici i proizvođači muzičkih uređaja, diskova, video traka, USB fleš drajvova i DVD/blurej uređaja je smanjena sa tri na 0,3 odsto nabavne cene i taj iznos je maksimalna naknada za sve organizacije koje imaju prava na naplatu istog, navodi URS.

Dodaje se će visina muzičkog dinara biti utvrđena prema regionalnoj kategorizaciji i gradskim zonama u zavisnosti od nivoa razvijenosti određenog regiona ili grada, odnosno pozicije unutar grada, kao i stepena u kojem je muzika važna za delatnost određenog privrednika.

Muzički dinar će se plaćati popunjavanjem samo jedne uplatnice, dok će naknadu međusobno deliti tri organizacije: Sokoj, koji predstavlja autore, Organizacija za ostvarivanje prava interpretatora i Organizacija proizvođača fonograma, odnosno nosača zvuka, a koje su do sada pojedinačno naplaćivale svoje naknade.

Subotički mediji oštro kritikovali tarife SOKOJ-a

Direktori i glavni urednici pet medijskih kuća u Subotici danas su na konferenciji za novinare oštro negodovali protiv uvođenja novih tarifa SOKOJ-a.

Predstavnici Radio Subotice, RTV YuEco, RTV Pannon, RTV City i RTV K23 su istakli da višestruko uvećani nameti za korišćenje muzike u značajnoj meri ugrožavaju njihovo poslovanje, a nekima čak i opstanak na medijskom nebu Srbije.

Glavni i odgovorni urednik RTV City Vladan Stefanović je rekao da nije sporno da se za korištenu muziku treba platiti određeni iznos organizacijama koje štite prava autora ili izdavača, ali je povećanje od 300 do 800 odsto, smatra on, neprihvatljivo.

"Da je povećanje 10 ili 20 odsto, to bi još mogli da prihvatimo, ali pet, šest, pa čak i sedam puta veći iznosi od dosadašnjih su nepodnošljivi. Ispada da je u ovoj državi najbitnije da se zaštite autorska prava", kaže Stefanović.

Direktor RTV YuEco Jožef Pinter smatra da je upoređivanje novih tarifa SOKOJ-a sa tarifama u razvijenim, zapadnim zemljama neumesno, jer se i životni standardi u tim sredinama u značajnoj meri razlikuju. On kaže da bi za nas primer trebale da budu zemlje u okruženju.

"U Hrvatskoj su cene od sedam evra, što plaćaju radio i televizijske stanice koje imaju informativni program, do 15 evra, za medijske kuće koje tokom celog dana emituju samo muziku", objašnjava Pinter.

Nove tarife SOKOJ-a nisu jedino povećanje

Nove tarife SOKOJ-a, ističu predstavnici subotičkih elektronskih medija, nije jedino povećanje koje se nameće, jer autorska prava naplaćuje i OFPS, odnosno Organizacija proizvođača fonograma Srbije, koja zastupa izdavače.

Otmar Hegediš sa RTV K23 kaže da se upravo o OFPS-u ovih dana mogu naći zanimljivi tekstovi na internetu, na primer da je prema završnom računu OFPS u 2010. godini za plate potrošeno oko 740.000 evra, odnosno oko 1000 evra po zaposlenom.

On je primetio da bi, sa povećanjem kao u slučaju SOKOJ-a, plate zaposlenih u OFPS-u mogle da dostignu i 2600 evra.

SOKOJ, kako je danas istaknuto, nije odredio samo veliki namet za korišćenje muzike, već traži i dva odsto sredstava koje medijske kuće dobijaju kao dotaciju od Lokalnih samouprava u cilju pripreme informativnog programa.

Toni Bedalov, direktor Radio Subotice je rekao da ta medijska kuća konkretno već vodi sudski spor sa SOKOJ-em.

"Korišćenje muzike nema nikakve veze sa visinom sredstava koje kao dotaciju dobijamo od osnivača, u našem slučaju od Lokalne samouprave grada Subotice. To je apsurd zato smo i pokrenuli spor u kome smo prvostepeni sud dobili, ali je pitanje da li je sa time sve završeno", ističe Bedalov.

Predstavnici subotičkih elektronskih medija su spremni da svoj protest iskažu i na radikalniji način, pa je tako danas pomenuta i mogućnost potpunog izbacivanja muzike iz programa tih radija i televizija.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada umanjila "muzički dinar"

Izvor: Vesti-online.com, 02.Feb.2012

Vlada Srbije usvojila je danas na predlog Ujedinjenih regiona Srbije (URS) izmene Zakona o autorskim pravima kojima se za zanatlije ukida "muzički dinar", dok će ostalima taj namet biti tri puta umanjen, saopštili su danas URS. U saopštenju URS se navodi da će tako domaća privreda uštedeti sedam...

Nastavak na Vesti-online.com...

Ukinut "muzički dinar" za zanatlije i uvoznike

Izvor: Studio B, 02.Feb.2012

Vlada Srbije usvojila Predlog izmene zakona o autorskim i srodnim pravima, dala saglasnost da se vrate plaćene obaveze preduzetnica koje koriste porodiljsko odsustvo...Direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović, na insistiranje novinara posle sednice vlade, ipak nije mogao...

Nastavak na Studio B...

Manji muzički dinar

Izvor: 025info.rs, 03.Feb.2012, 11:18

Vlada Srbije usvojila je, na predlog Ujedinjenih regiona Srbije, izmene Zakona o autorskim pravima kojima se za zanatlije ukida "muzički dinar", dok će ostalima taj namet biti tri puta umanjen. Računa se da će tako domaća privreda da

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.