Tabaković: Bankarski sistem nije ugrožen

Izvor: Blic, 11.Feb.2014, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Bankarski sistem nije ugrožen

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je danas da bankarski sistem u Srbiji nije ugrožen, da sve banke dobro posluju i da će centralna banka učiniti sve da stabilizuje dinar.

- Svih preostalih 29 banaka u Srbiji ne nalaze se u problemima u kojima je bila Univerzal banka, ali takvo stanje može da bude ugroženo manipulacijom - da se stvori nesigurnost medju štedišama, deponentima i investitorima stvaranjem nepoverenja prema bankarskom sistemu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - upozorila je Tabakovićeva u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Dodala je da stalne kontrole NBS-a, kao i visina obavezne rezerve i stanje likvidnosti u bankama, pokazuju da one dobro rade. Guvernerka je rekla da prve procene pokazuju da su četiri banke kojima su oduzete dozvole za rad - Agrobanka, Univerzal banka, Privredna banka i Razvojna banka Vojvodine, koštale gradjane i budžet oko 800 miliona evra.

- Ali, to su prve procene, samo jedna Agrobanka, koštala je budžet kroz fond koji je imala Agencija za osiguranje depozita, ali i poreske obveznike, blizu 400 miliona evra - rekla je Jorgovanka Tabaković.

Prema njenim rečima, osnovni razlog za propast tih banaka bio je taj što nisu preduzimane odgovarajuće mere, već su se problemi odlagali, a štampale se menice i ulivao gotov novac iz budžeta u banke.

Tabakovićeva je ponovila da je štednja gradjana sigurna, pošto država štiti klijente banaka koji su imali štednju do 50.000 evra.

- Oni koji imaju veće uloge, oni mogu da budu naplaćeni iz stečajne mase - rekla je Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka je rekla i da dinar slabi od početka godine zbog turbulencija na američkom tržištu, odnosno povlačenja investitora i jeftinog novca. Upitana da li su izbori razlog za povlačenje investitora, ona je odgovrila da bi "uticali mnogo više, da stranke nisu svesne neophodnosti reformi".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.