Šverceri zadovoljni poskupljenjem gradskog prevoza

Izvor: Press, 04.Jan.2014, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šverceri zadovoljni poskupljenjem gradskog prevoza

Kako piše satirični portal Naša Patka, putnici šverceri navode da poskupljenje koje važi od 1. januara jeste simbolično, ali da je svaki dinar za njih bitan, pa će sa većim cenama uspeti da sačuvaju više novca. 
Mitar K. sa Mirijeva kaže za Našu Patku da se redovno švercuje i da ga raduje što je došlo do povećanja cene karte sa 72 na 73 dinara, odnosno mesečne povlastice sa 1.100 na 1.120 dinara za nezaposlene i sa 3.216 na 3.275 dinara za zaposlene. 
- Dinar po dinar - pogača, kažu stari. Ja isto to mogu da potvrdim. Plata mi kasni već šest meseci pa mi je svaki dinar bitan. Tako, umesto da ne plaćam mesečnu kartu od 3.216 dinara, ja od Nove godine neću plaćati kartu od 3.275 dinara, a to je dodatnih 59 dinara u mom novčaniku. Šta jedna pogača?! Dve! Mogu dva hleba da kupim za te  pare u radnji kod komšije Pere i da mi još ostane dinar - napominje Mitar. 
Violeta R. sa Kanarevog brda zahvalila se GSP-u na ovom, kako je rekla, pravom novogodišnjem poklonu.
- Hvala im, zaista. Povećanje cena jeste simbolično, ali nije bitna toliko visina poskupljenja, nego dobra volja. Sada ću sa većom radošću da napuštam vozilo kad naiđe kontrolor i da čekam drugo, znajući da moj džep ostaje bogatiji za veći iznos nego dosad - rekla je ona, dodavši da se nada još većim poskupljenjima prevoza, kako bi bolje zakrpila rupe u kućnom budžetu.
A Stevan Č. iz novobeogradskog Bloka 63 otkriva jedan mali trik kako on na švercu štedi gotovo tri puta veću sumu  nego što bi trebalo.
- Nezaposlen sam već dve godine, ali se nisam prijavio na biro rada iz dva razloga. Pod jedan, zato što mi ionako ne bi našli posao, a drugo, još važnije, zato što, ako nisam prijavljen, nemam pravo na BusPlus povlasticu za nezaposlene, pa bih morao da plaćam mesečnu kartu za zaposlene, koja je gotovo tri puta skuplja. Ali budući da se švercujem, to znači da sam dosad umesto 1.100 dinara, koliko je iznosila cena za nezaposlene, štedeo čak 3.216 dinara mesečno, a sa ovim novim poskupljenjem uštedeću i više. Pa izračunajte. Na godišnjem nivou ušteda je oko 350 evra, malo li je, ej! - ističe Stevan.  

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.