Srbi neće „mekveding uz duple čizburgere i pomfrit

Izvor: Press, 20.Nov.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi neće „mekveding" uz duple čizburgere i pomfrit

I pored krize, u Srbiji nema krize za svadbe. Dok u svetu smišljaju načine kako da smanje troškove venčanja, pa restoran Mekdonalds uvodi proslave svadbi i na taj način postaje prvi lanac brze hrane koji će ponuditi uslugu keteringa i slavlja, kod nas bi i poslednji dinar dali za svadbu
Očekuje se da će „mekveding" širom sveta imati mnogo poklonika jer je zainteresovanih za brzo slavlje u Meku sve više. Međutim, poznavaoci >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prilika u Srbiji sumnjaju da će ovde biti zainteresovanih da izgovore sudbonosno „da" uz dupli čizburger.

Iako lokacija baš i nije preterano romantična, za one kojima budžet ne dozvoljava više idealna je. Ako se uzme u obzir da venčanje tradicionalno podrazumeva svečano oblačenje, duge i skupe večere, kolače, torte, piće, muziku i gomilu troškova i novca koji retko koji mladi par ima, svatovsko druženje u restoranu brze hrane za malo novca i hamburger s nogu u vreme krize zvuči prihvatljivo. Tako mladenci barem neće isprazniti račune sa roditeljskom ušteđevinom ili dizati kredite.
Iz kompanije Mekdonalds u Srbiji objašnjavaju da se manifestacije koje se održavaju u njihovim restoranima razlikuju od zemlje do zemlje i da do sada u restoranima u Srbiji organizacija venčanja nije bila praksa. Ipak, oni kažu da uvek rado izlaze u susret svojim korisnicima.
- Prihvatamo svaki konstruktivan predlog koji može da doprinese kvalitetu usluge, naravno pod uslovom da taj predlog zadovoljava visoke standarde koji su propisani u radu Mekdonalds restorana, kome je primarni cilj zadovoljenje svih potreba svojih korisnika. Kada i ukoliko se poklope zajednički ciljevi naših klijenata i nas, dogovor o organizaciji bilo kakve manifestacije, pa čak i venčanja, lakši je deo posla - kažu u Mekdonaldsu.
Ali u Srbiji teško da će se neko odlučiti da pravi svadbu u Mekdonaldsu, smatra Zorica Jovanović, urednik magazina „Venčanje". Ona kaže da su, i pored krize i teške situacije u zemlji, svadbe poslednje na čemu bi naš narod štedeo. Srbi imaju tradiciju proslavljanja svadbi i nijedna kriza, rat ili bombardovanje to ne može da ugrozi.
- Srbija je takvo podneblje da će se i poslednji dinar dati za svadbu. Do sada nisam čula da se neko nije venčao zato što nema para. U poređenju sa svetom, u Srbiji ima puno svadbi. To najbolje ilustruje poređenje sa Cirihom gde godišnje ima između 5.000 i 8.000 svadbi, dok ih je u Srbiji prošle godine bilo između 35.000 i 40.000, a Švajcarci su veoma bogati u odnosu na nas. Ove godine broj svadbi u Srbiji pao je za trideset odsto, ali sigurna sam da uzrok tome uopšte nije kriza - objašnjava Zorica Jovanović.

Ona dodaje da Srbi vole venčanja i da su se zbog toga svi oni koji se bave delatnostima koje se tiču svadbi prilagodili novonastaloj ekonomskoj krizi i tržištu. Ipak, sumnja da bi se neko odvažio da pravi svadbu u Mekdonaldsu jer to nije u skladu sa našom tradicijom. Na takav korak bi se odlučio možda neko ko je pripadnik mlađe generacije ili neko ko je ekstreman.
- Mislim da svadba u Mekdonaldsu u Srbiji ne bi dobro prošla, niti bi mladence posle toga pratio dobar glas. Zamislite da vašoj babi treba da kažete da vam dođe na svadbu u Mek! Ima u Srbiji i urbanih i ketering svadbi koje traju po dva sata, što nije loše u situaciji kada želite da uštedite, ali naš narod voli šator i pečenje. I svi, ma koliko pričali drugačije, vole da sve bude po redu i protokolu, od predjela do kolača. Nema te krize koja bi nekoga u Srbiji sprečila da se venča na tradicionalan način - kaže ona.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.