Skuplje cigarete i gorivo, veći porez na imovinu...

Izvor: Blic, Beta, 17.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplje cigarete i gorivo, veći porez na imovinu...

Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici usvojila je predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, prateće zakone i uredbu o preregistraciji automobila, a podignuta je i akciza na cigarete za jedan dinar.

Rebalansom budžeta predviđeno je da prihodi u budžetu umesto prvobitno planiranih 698,7 iznose oko 649,4 milijarde. Kada je smanjenje rashoda u pitanju, država će umesto 748,7 moći da potroši oko 719,9 milijardi dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pa se od planiranih 50 milijardi dinara manjka u državnoj kasi stiglo do 70 milijardi dinara deficita.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kazala je da je novi zakon o budžetu usvojen jednoglasno.

- Ovo je treći budžet za osam meseci, ali najteži zbog veličine fiskalnog prilagođavanja. Na osnovu prihoda iz prvog kvartala, bez rebalansa bi budžetski deficit bio oko 150 milijardi dinara, što je više od pet odsto bruto domaćeg proizvoda - ističe Dragutinovićeva.

Da bi se stiglo do deficita od 70 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a koji će godinu završiti sa minusom od dva odsto, Vlada je ušparala 65,4 milijarde dinara i povećala prihode za 30,4 milijarde dinara.

Povećanjem takse na registraciju vozila planirano je povećanje prihoda od jedne milijarde dinara, a veći državni namet ne treba da brine sve one koji voze automobile manje od 2.000 kubika. Ostalima su takse povećane u proseku tri puta, a izmenom zakona preduzeća će imati isti tretman kao i građani. Mnogo više novca, bar pet milijardi dinara, država će uzeti od obavezne preregistracije vozila sa stranim tablicama koja sleduju i vozačima sa takozvanim E tablicama. Ministarka finansija kazala je da se procenjuje da E tablice nosi oko 1.500 automobila, a na uzorku od 300 ovakvih četvorotočkaša utvrđeno je da im je cena oko 70.000 evra. Sa preregistracijom i plaćanjem PDV i carine, od čega su do sada bili izuzeti, ovi vozači upumpaće u državnu kasu oko tri milijarde dinara. Isti iznos valja očekivati od preregistracije automobila koji nose crnogorske tablice, njih je oko 40.000, a vrednost im je mnogo manja.

- Vlasnicima automobila sa crnogorskim tablicama u Srbiji biće omogućeno da u roku od tri meseca, od usvajanja ovog predloga u Skupštini, plate carinu i porez na dodatu vrednost, na tržišnu vrednost svojih vozila kako bi mogli da ih preregistruju u zemlji - objasnila je Dragutinovićeva.

U paketu sa povećanjem takse na registraciju vozila veće kubikaže ide i dodatno oporezivanje luksuza kroz veće namete na jahte i privatne avione i veća plovila. Luksuzni stanovi nisu posebno ciljani, već će od maja svi građani Srbije dobiti uvećanu poresku osnovicu za nekretnine budući da će se ona računati shodno tržišnoj vrednosti stana, što do sada nije bio slučaj. Ministarka finansija kazala je da će poreske prijave biti u proseku veće za 20 odsto.

Pored smanjenja takozvanih diskrecionih rashoda na kojima je ušparano 40 milijardi dinara, a svako ministarstvo po 26 odsto, Vlada je juče usvojila i leks specijalis koji se odnosi na smanjenje zarada u državnoj administraciji za 10 odsto na plate veće od 40.000 i za 15 odsto na plate veće od 100.000 dinara. Manju platu do kraja godine primaće, prema nekim procenama, oko 30.000 državnih službenika. U paketu sa smanjenjem plata ide i privremeno ograničavanje maksimalne mesečne zarade u ovim institucijama na šest prosečnih neto plata, što je računajući februarsku platu 186.726 dinara.

Iz Narodne banke Srbije i juče je „Blicu” potvrđeno da će poštovati zakon budući da je leks specijalis, ali neće odustati od žalbe Ustavnom sudu jer je novim dokumentom, kako kažu, ugrožena nezavisnost rada Centralne banke Srbije. O platama guvernera, viceguvernera i savetnika u NBS odlučuje Savet koji je predložio da se ova institucija izuzme iz zakona.

Sa svoje strane, ministarka finansija juče je potvrdila da će manje plate po uredbi Vlade imati i zaposleni u NBS.

Izvršna vlast je takođe donela odluku da se poveća porez na impulse u mobilnoj telefoniji za 10 odsto, kao i akcize na benzin i dizel za dva i četiri dinara.

Prepravljeni zakon o budžetu trebalo bi sledeće nedelje da se nađe pred srpskim parlamentarcima, a njegovo usvajanje uslov je za to da MMF 11. maja odobri aranžman sa Srbijom od tri milijarde evra.

Reagovanje ministara

Verica Kalanović, nacionalni investicioni plan


- I pored smanjenja sredstava u NIP-u za razvoj 40 najugroženijih opština u Srbiji biće uloženo dve milijarde dinara, kako je i prvobitno bilo planirano. Projekat izgradnje koridora 10 neće biti ugrožen.

Tomica Milosavljević, zdravstvo

- Nećemo za sada smanjivati nikakva prava iz zdravstvenog osiguranja niti povećavati participaciju.

Snežana Malović, pravosuđe

- Poštovali smo stav Vlade da se smanje rashodi, naročito troškovi putovanja. Neće biti smanjenja plata pravosuđu.

T.S.

Ekonomisti oprezni i skeptični

Ana Jolović iz Centra za slobodno tržište kaže za „Blic” da rebalans budžeta nije neuobičajen u ovakvim situacijama i da je bio očekivan.

- Neke odluke su ipak mogle da budu donete i ranije, kao što je preregistracija vozila. Teško je proceniti koliko ima vozila sa crnogorskim tablicama, ali je u svakom slučaju bitno da oni plaćaju porez našoj državi - objašnjava Jolovićeva.

I Goran Nikolić, saradnik Privredne komore Srbije, kaže da rebalans ne predstavlja novinu, te da je on usmeren na smanjivanje javne potrošnje, što je i bilo dogovoreno sa MMF-om.

- Što se tiče uvođenja preregistracije vozila i ukidanja ekonomskih tablica, mislim da tu može da se uzme solidna suma novca, te da se rupe jednostavno popune na taj način. S obzirom na to da je to novina, Vlada je verovatno procenila da na taj način može da namakne više novca nego nekim drugim merama - objašnjava Nikolić.

Ekonomista Danilo Šuković kaže da je za prevazilaženje problema nastalih u krizi bilo potrebno pronaći subvencije za nadoknade za nezaposlene, investirati u edukaciju i jačati investicije u infrastrukturu.

Saradnik beogradskog Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović ocenio je da budžet Srbije neće biti održiv ni nakon rebalansa, kojim je smanjen. On je rekao da se može očekivati da će već u septembru biti potrebno napraviti novi rebalans.

Smanjenje rashoda za 65,4 milijarde dinara

uštede po osnovu ograničenja u zapošljavanju

- 2,9 milijardi dinara

smanjenje transfera lokalnim samoupravama

- 15 milijardi dinara

zamrzavanje plata svih budžetskih korisnika i penzija

- 4,5 milijardi dinara

uštede na diskrecionim rashodima korisnika budžeta

- 40 milijardi dinara

smanjenje troškova Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje - 3 milijarde dinara

Povećanje prihoda od 30,4 milijarde dinara

akciza na benzin dva i za dizel četiri dinara

- 4 milijarde dinara

privremena naknada na ostale prihode

- 5 milijardi dinara

privremena taksa na impulse u mobilnoj telefoniji

- 3 milijarde dinara

povećanje poreza na luksuzna vozila

- 1 milijarda dinara

transfer 100 posto dobiti javnih preduzeća u budžet

- 5 milijardi dinara

transfer neutrošenih sopstvenih prihoda korisnika

- 12 milijardi dinara

Taksa za registraciju vozila

Kubikaža, Stari iznos, Novi

Do 1.150, 820, Isto

Od 1.150, do 1.300, 1.650, Isto

Od 1.300, do 1.600, 3.630, Isto

Od 1.600, do 2.000, 6.600, Isto

Od 2.000, do 2.500, 24.730, 37.000

Od 2.500, do 3.000, 49.470, 75.000

Preko 3.000 65.960, 155.000

*Iznosi su u dinarima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.