Prva sednica Vlade u Nemanjinoj

Izvor: B92, 17.Mar.2011, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva sednica Vlade u Nemanjinoj

Beograd -- Nakon jučerašnje telefonske, rekonstruisana Vlada Srbije će danas održati prvu sednicu u Nemanjinoj.

Kako je rečeno u Vladi Srbije, sednica neće imati ceremonijalni karakter, već će biti radna.

U sali za sednice naći će se četiri nova lica: Predrag Marković, novi ministar za kulturu, informisanje i informaciono društvo; Dušan Petrović, izabran za ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede; >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zoran Stanković kao novi ministar zdravlja; i Nebojša Ćirić kao ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Jedna od tema biće dugovi toplana, odnosno predlog da toplane plate mazut iz robnih rezervi po ceni nižoj od tržišne, rekao je direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić.

Cena mazuta, koju bi prema tom predlogu plaćale toplane za već preuzeti mazut iz Robnih rezervi, iznosila bi 41 dinar za litar, a razlika do pune cene bila bi plaćena iz budžeta, kaže Tasić.

Tasić je rekao da je Republička direkcija za robne rezerve već uputila dopis nadležnim ministarstvima i Vladi Srbije da se toplanama omogući takva povoljnija otplata mazuta, umesto da toplane, kao što je inače planirano, vrate pozajmljene količine tog energenta.

Tasić je ocenio da će to biti velika olakšica svim toplanama u Srbiji koje su koristile pozajmicu iz Robnih rezervi.

Reč je, inače, o 30 000 tona mazuta koji su toplane od Robnih rezervi uzele još u novembru prošle godine, a u međuvremenu je bila još jedna isporuka.

Najavljena olakšica oročena je na 20. mart, kada bi toplane trebalo da plate dug po povlašćenoj ceni. Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović kaže da je veliki problem ogroman dug građana.

"Ono što je značajno je da su dugovi građana prema svim srpskim toplanama dostigli neki niko od 130 miliona evra. Građani toplanama u Srbiji za grejanje duguju oko 130 miliona evra i to je veliki problem za funkcionisanje toplana. Mazut je pozajmljen, a ne dobijen i on se mora vratiti", kaže Stojanović.

On dodaje da se treća isporuka mazuta toplanama iz robnih rezervi očekuje do 1. aprila i da bi to trebalo da bude dovoljno goriva da ne bude problema s grejanjem do kraja grejne sezone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.