Počela trgovina akcijama

Izvor: RTS, 30.Avg.2010, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela trgovina akcijama

Akcije NIS-a od danas su na Beogradskoj berzi. Najviša vrednost akcije bila je 550, a po zatvaranju berze 506 dinara, što je i početna cena na trgovanju za sutra. Obim trgovanja 77.944 akcije, a promet 39.426.131 dinar. Veće gužve u poštama u Kragujevcu, Boru, Vranju, Kraljevu i Priboju.

Prvog trgovačkog dana na Beogradskoj berzi, akcije NIS-a bile su najtrgovanija hartija, sa prometom od 39.426.131 dinar, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od ukupnog današnjeg berzanskog trgovanja hartijama preduzeća, koji je premašio 49 miliona dinara. Najviša cena akcija NIS-a iznosila je 550 dinara, a najniža 501 dinar.

Prema podacima Beogradske berze, obim trgovanja akcijama NIS-a (koji podrazumeva kupovinu i prodaju akcija) iznosio je 77.944 akcije.

Cena akcija NIS-a na zatvaranju današnjeg trovačkog dana bila je 506 dinara, što je ujedno i početna cena na trgovanju za sutra.

"Tek sutra kada skupljanje naloga u pošti bude po ceo dan, može se očekivati i na berzi da bude obrađen veći broj informacija, a koliko će biti zaključenih transakcija svakako zavisi od tražnje kakvu ćemo imati", kaže Gordana Dostanić direktor Beogradske berze.

Pošta će naloge primati od ponedeljka do petka, jer vikedom Berza ne radi. Novac građnima leže na račun tri dana od realizacije naloga.

Da se građanima baš i ne žuri da prodaju akcije potvrđuje i slika iz većine pošta u zemlji - ponedeljak je prošao bez redova. Gužve su zabeleže samo u Boru, Vranju, Kraljevu, Kragujevcu i Priboju.

Na šalteru pošta treba pokazati samo važeću ličnu kartu, reći cenu, broj akcija koje prodajete i broj računa za uplatu.

"Videćemo kako će se nastaviti taj tempo, ali ono što je sada je deset hiljada primljenih naloga na sat. Tako da taj proces prijavljivanja ne traje duže od 5 minuta. Naš je zadatak da pre svega informišemo građan", kaže Goran Ćirić generalni direktor PTT saobraćaja Srbije.

Ugovor važi 90 dana i ako se u tom roku akcije ne prodaju građani mogu sklopiti novi ugovor. Vlasnik akcija ako se predomisli može i povući nalog, pa kasnije izdati novi.

Kravčenko: Prava vrednost akcija posle modernizacije NIS-a

Povodom završetka prvog dana trgovanja akcija NIS-a na Beogradskoj berzi, generalni direktor  NIS-a Kiril Kravčenko izjavio je da postignuta cena akcija prvog dana trgovanja odražava današnje raspoloženje kupaca i prodavaca i najavio da će akcije NIS-a dobiti pravu vrednost posle završetka modernizacije rafinerije u Pančevu.

Radovi na modernizaciji pređivačkog kompleksa NIS-a teku u skladu sa planom, a rok završetka je kraj 2012. godine.

"Vrednost akcija će određivati tržište, broj onih koji žele da ih prodaju ili kupe. Što se tiče procene vrednosti kompanije, u najskorije vreme će profesionalni igrači na tržištu - banke i brokerske kompanije moći da daju svoje javne ocene i prognoze te vrednosti i moći će da se uporedi koliko se to podudara sa ocenama menadžmenta NIS-a," rekao je Kravčenko u intervjuu Tanjugu.

"Najznačajniji uticaj na vrednost akcija imaju gubici iz prošlih godina, ali i tekući negativni finansijski rezultati koji su posledica loših makroekonomskih uslova," rekao je Kravčenko i dodao da menadžment NIS-a zbog toga radi na sistematskom poboljšanju tekućih rezultata, na modernizaciji proizvodnog kompleksa i strategiji razvoja kompanije.

Kravčenko je napomenuo da je knjigovodstvena vrednost akcije te kompanije 30. juna 2010. godine iznosila oko 138 dinara, što je značajno manje od nominalne vrednosti, ali i dodao da to ne mora da znači da će realna tržišna vrednost biti ista takva, već da može da bude viša, pošto zavisi od odnosa ponude i tražnje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NIS kao 505 sa crtom

Izvor: Mondo, 30.Avg.2010

Cena akcija NIS-a drži se, kao u reklami za čuvene bombone, oko crte od 505 dinara od početka današnjeg trgovanja

Nastavak na Mondo...

Cena akcija NIS-a porasla nakon dva i po sata trgovanja

Izvor: Blic, 30.Avg.2010

Cena akcija Naftne industrije Srbije (NIS) nakon dva i po sata od početka današnjeg trgovanja na Beogradskoj berzi porasla je na 508 dinara. Do sada je prodato 75.000 akcija, a u Poštama je predato 34.000 naloga za prodaju. .."Pošta Srbije" Beogradskoj berzi je ispostavila danas samo one naloge građana...

Nastavak na Blic...

Beogradska berza: NIS u fokusu, ostale akcije u zapećku

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Avg.2010

BEOGRAD - Vest dana na Beogradskoj berzi je svakako početak trgovanja akcijama Naftne industrije Srbije. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 49,5 miliona dinara dok je promet akcijama NIS-a (simbol na berzi NIIS) iznosio 39,4 miliona dinara ili čak 79,69 odsto prometa. Reperni indeks Beogradske...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Dinkić savetovao građanima da sačekaju sa prodajom akcija

Izvor: EMportal, 30.Avg.2010

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić savetovao je danas građanima da sačekaju sa prodajom akcija Naftne industrije Srbije (NIS), jer će njihova vrednost vremenom sigurno rasti.

Nastavak na EMportal...

AKCIJE NIS-A SUTRA VREDE 506 DINARA

Izvor: Kurir, 30.Avg.2010

BEOGRAD - Akcija Naftne industrije Srbije "NIS" sat i po po otvaranju trgovine na Beogradskoj berzi košta 506 dinara, petinu procenta više od cene s kojom je ušla na tržište...BEOGRAD - Najviša cena akcija Naftne industrije Srbije (NIS) dostignuta na današnjem trgovanju iznosila je 550 dinara,...

Nastavak na Kurir...

Akcionari tvrde pazar

Izvor: Večernje novosti, 30.Avg.2010

Početna cena akcija NIS u utorak 506 dinara, a u ponedeljak prodate 77.944 akcije. Gužve se tek očekuju

Nastavak na Večernje novosti...

Akcije prodaju najsiromašniji!

Izvor: Press, 30.Avg.2010

Prvog dana trgovine na Beogradskoj berzi prodato ukupno 77.944 akcija NIS-a, na poštanske šaltere u ranu zoru izašli najugroženiji stanovnici Na Beogradskoj berzi juče su prodate 77.944 akcije Naftne industrije Srbije, a ukupan promet vredeo je 39,4...

Nastavak na Press...

Akcije NIS-a danas po ceni od 506 dinara

Izvor: S media, 31.Avg.2010, 11:07

Trgovanje akcijama "Naftne industrije Srbije" (NIS) počeće danas po ceni od 506 dinara, što je iznos na kojem je zaključeno trgovanje prethodnog dana...Akcijama tog preduzeća moguće je trgovati na Berzi radnim danima do 13 časova, a cena hartija NIS-a tokom današnjeg trgovanja može poskupeti...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.