Većina čeka s prodajom

Izvor: Blic, 30.Avg.2010, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina čeka s prodajom

Cena jedne akcije Naftne industrije Srbije posle prvog dana trgovanja na berzi porasla je za jedan dinar, pa će se danas trgovati po početnoj ceni od 506 dinara po komadu. Najviša cena u toku dana bila je 550 dinara, a najniža je pala na 501 dinar. Gužvi u poštama bilo je u Kraljevu, Kragujevcu i Vranju, a najstariji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i najsiromašniji građani bili su najbrojniji među onima koji su želeli da prodaju svoj udeo. Većina je ipak, čini se, rešila da sačeka. Brokeri očekuju vrednost do 520 dinara za akciju

Prema pravilima berze, cena će danas, zavisno od ponude i tražnje, moći da skoči do 557 dinara, odnosno da padne na 466 dinara, a prema procenama stručnjaka, ona će se narednih dana kretati od 500 do 520 dinara po akciji. Vrednost ukupnog prometa iznosila je 375.000 evra. Akcije su većinom kupovali domaći investitori i fizička lica. „Gasprom njeft” nije kupio nijednu. Obim trgovine, dakle i kupovina i prodaja, iznosio je 77.944 akcija.

Prvog dana trgovanja ispostavljeno je 15.000 naloga do 9.30 časova, a do 12 sati primljeno je ukupno 34.000 naloga.

- Oni nalozi koji su primljeni posle pola deset ujutru ispostavljaće se tek sledećeg dana. Najveći broj ispostavljen je po minimalnoj ceni od 505 dinara - navodi Svetlana Milešević, direktorka za novčane usluge „Pošte Srbije”.

Natalija Nedeljković iz Beogradske berze ističe da je kupovina i prodaja protekla korektno.

- Cena je u toku dana rasla, a kretanja u narednom periodu takođe će zavisiti isključivo od ponude i tražnje, odnosno od cena po kojima su prodavci spremni da prodaju i kupci spremni da plate hartije od vrednosti. Zbog toga je za sve građane bitno da odluče na koju cenu su spremni da pristanu prilikom prodaje svojih hartija i da odluku donesu u skladu sa situacijom na tržištu - objašnjava Nedeljkovićeva.

Brokeri se slažu da je i ponuda i tražnja prvog dana bila dobra. Iznenadila je, međutim, informacija da se u jednom trenutku pojavila i ponuda od 1.100 dinara za akciju.

Branislav Jorgić iz brokerske kuće „Jorgić broker” kaže da je ta ponuda stigla pre početka trgovanja, tako da nju treba zanemariti.

- Očekujem u narednim danima relativno sličnu situaciju i kretanje cene u rasponu od 500 do 520 dinara. Od naredne nedelje očekujem stabilizaciju cene - navodi Jorgić.

Saša Odalović iz „Sinteza invest grupe” navodi da je i ponuda i tražnja bila dobra.

- Očekujem još veću ponudu. Cena danas može da padne za osam i skoči za 10 odsto, pa treba očekivati promene u tom rasponu - objašnjava Odalović.

Ipak, hartije od vrednosti su juče prodavali mahom siromašni građani. Ekonomista Goran Nikolić kaže da je činjenica da su mnogim ljudima pare preko potrebne.

- Mnogi se vode devizom daj šta daš, ali nemali broj će, ipak, sačekati jer se nada da će cena biti viša. Sa druge strane, kupci bi mogli da budu strani investitori i investicioni fondovi, ali problem je što su oni trenutno slabo aktivni - ističe Nikolić.

U Glavnoj pošti u Beogradu juče oko podne na šalterima za prodaju akcija NIS-a nije bilo gužve. Nekoliko starijih građana popunjavali su naloge za prodaju akcija dok su ih prodavali po najnižoj ceni od 505 dinara.

- Kada ću dobiti pare? Je l’ nećemo dugo čekati? - pita stariji Beograđanin dok predaje svoj nalog sa potpisom.

- Molim vas, ne razumem se u ovu materiju, a prodajem akcije jednog svog prijatelja. Objasnite mi šta da radim? - raspituje se starija sugrađanka dok vadi potvrdu iz torbe.

Informacije i SMS-om

Građani mogu informacije o kretanju cena akcija da dobiju slanjem SMS poruke na broj 1027, odlaskom u poštu, a moguće ih je dobiti i preko sajta Beogradske berze.

Cena na kraju današnje trgovine biće početna cena narednog dana.

Inače, građani samo na šalterima pošti mogu besplatno da prodaju akcije, dok je kupovina moguća samo preko brokerskih kuća, uz odgovarajuću naknadu.

Opširnije u izdanju za utorak, 31. avgust 2010.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.