Odlaganje reformi bi oslabilo dinar

Izvor: NaDlanu.com, 16.Maj.2012, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaganje reformi bi oslabilo dinar

BEOGRAD, 16. maja 2012. (Beta) - Dinar bi bio oslabljen ako bi nova vlada Srbije odlagala reforme koje treba da doprinesu povećanju prihoda i smanjenju budžetskih rashoda, upozorio je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoskić.

BEOGRAD, 16. maja 2012. (Beta) - Dinar bi bio oslabljen ako bi nova vlada Srbije odlagala reforme koje treba da doprinesu povećanju prihoda i smanjenju budžetskih rashoda, upozorio je >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoskić.Šoških je za novi broj nedeljnika NIN rekao da situacija u Grčkoj i novi odnosi izmedju Francuske i Nemačke mogu da imaju ozbiljne posledice na tržišne uslove finansiranja javnih dugova u Evropi, ali i zemalja poput Srbije.Otuda je, kako je ukazao guverner, potreba za brzinom i ozbiljnošću fiskalnih reformi u Srbiji dodatno naglašena."NBS je dužna da racionalno upravlja deviznim rezervama i politika skupog kupovanja stabilnosti intervencijama iz deviznih rezervi moguća je samo u ograničenom vremenskom periodu i ima smisla samo kao 'premošćavanje' do odlučnih i bržih reformi budžetskih prihoda i rashoda naše zemlje", precizirao je Šoškić.Komentarišući činjenicu da je NBS od početka godine na deviznom tržištu prodala više od 760 miliona evra i da je uprkos tome domaća valuta oslabila, guverner je istakao da je poslednjih nekoliko meseci NBS aktivnije prisutna na deviznom tržištu "radi sprečavanja prekomernih dnevnih fluktuacija, ali i radi sprečavanja većeg prelivanja deprecijacije kursa dinara u rast domaćih cena i u smanjivanje sposobnosti izmirivanja obaveza stanovništva i privrede, odnosno radi zaštite finansijske stabilnosti u zemlji".
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.