Moraju pasti ili cene ili dinar

Izvor: TvojPortal.com, 20.Maj.2011, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moraju pasti ili cene ili dinar

/dnevnik.rs/ Bez obzira na toda li su za jačanje domaće valute zaslužni ili krivi špekulanti ili država, dilema, koja će uskoro biti rešena, svakako je da li će pre krenuti da padaju cene ili dinar. Ovakvo stanje svakako ne može dugo potrajati.

Dinar jača a inflacija raste i takva situacija je ekonomski neodrživa.

Dinar je juče ojačao u odnosu na evro 0,67 posto, tako da je zvanični srednji >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << kurs 97,6095 dinara za evro, što je najveća vrednost domaće valute od početka godine, objavila je Narodna banka Srbije.
U ovoj godini domaća valuta je prema evru bila najslabija 6. januara, kada je kurs bio 106,4947 dinara za evro. Dinar je bio najslabiji 4. novembra 2010. godine, kada je zvanični srednji kurs iznosio 107,5216 dinara za jedan evro.
Jak dinara će građanima doneti koristi tek kada cene počnu da padaju. U našim prodavnicama sve košta kao da je evro 110 dinara, a ne 98, koliko je juče bio. To nam pokazuje da trgovci i proizvođači ne veruju da će jak dinara potrajati na duže staze. O čemu se radi pokazuje i jučerašnja informacija da je slovenački „Merkator„ u prvom kvartalu 2011. povećao neto dobit 53 posto, a taj rast se pre svega pripisuje povoljnijem kretanju kursa dinara. Čista dobit je narasla 53 posto, na 10,2 miliona evra, čime je bila 25,1 posto viša od očekivane. Natprosečan rast dobiti posledica je povoljnijeg kretanja kursa srpskog dinara, preneo je regionalni sajt SEEbiz. „Merkator„ sigurno nije izuzetak.
Ne samo da jakom dinaru ne veruju trgovci već mu ni sama država, to jest javana i javno-komunalana preduzeća, ne ukazuje mnogo poverenja na duge staze jer ni oni ne najavljuju pojeftinjenja barem nekih svojih usluga, iako je evro pojeftinio gotovo deset dinara.
Jačanjem dinara država u stvari sprečava dalja poskupljenja i obuzdava inflaciju i u obuzdavanju cena koristi samo jedan mehanizam, a to je monetarna politika. Vlada Srbije očigledno nema drugi plan i uzda se samo u monetarne mehanizme. Sve je na ivici brijača i situacija će uskoro biti raspetljana. Cene moraju pasti ili će dinara krenuti opet preko stotke.
Jačanje dinara prema evru u proteklim mesecima nema podlogu u realnim ekonomskim kretanjima i negativno utiče na izvoz, jedinstvena je ocena domaćih ekonomista. Jačanje domaće valute pre svega je posledica priliva deviza radi ulaganja u državne hartije od vrednosti, za šta je direktno, naravno, zaslužna država davanjem visokih kamata.
Direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić istakao je da brine šta će biti kada banke, koje su te devize unele i kupile dinare radi ulaganja u državne hartije od vrednosti, krenu ponovo da pretvaraju dinare u devize. On je ocenio i da jačanje domaće valute može imati vrlo teške posledice po privredu jer pada konkurentnost srpskog izvoza, uvoz postaje jeftiniji i raste sklonost ka uvoznoj potrošnji, što je, po njegovim rečima, „dosta zabrinjavajuće”. Erić je ocenio da nije dobro što rast kursa nije stvar realne ekonomije već posledica kretanja u monetarnoj sferi.
Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić objasnio je da se finansiranje budžetskog deficita pretežno ostvaruje emisijom trezorskih zapisa na domaćem finansijskom tržištu, što privlači devize iz inostranstva, povećava njihovu ponudu i tako se stvara pritisak na jačanje dinara.
On je ocenio da je ovakvo jačanje dinara prema evru „gotovo pogubno” po srpsku ekonomiju jer destimulativno deluje na izvoz, čija cenovna konkurentnost pada, tako da se poništavaju pozitivne tendencije rasta izvoza iz prošle godine. Po Nikolićevim rečima, zbog toga što kreatori ekonomske politike ne reaguju i ne sprečavaju aprecijaciju domaće valute „urušava se svaki pozitivni pomak koji smo napravili u delu privredne aktivnosti koji se odnosi na izvoz”.
D. Urošević

ekonomijaSrbijadinarcenepad
Pogledaj vesti o: Kurs dinara

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.