I dinar na ledu

Izvor: RTS, 09.Feb.2012, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dinar na ledu

Za šest dana evro ojačao dva dinara. Zvanični srednji kurs rekordna 108,4 dinara. Srpska valuta ove godine, ipak, stabilna, poručuju ekonomisti.

U proteklih šest dana kurs evra porastao je dva dinara, na 107,4. Narodna banka juče je intervenisala, ali je dinar nastavio da slabi. Danas će zvanični srednji kurs biti rekordnih 108,4 dinara za evro.

U nekim bankama za evro traže i više od 111 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dinara. U menjačnima kurs je povoljniji ali je onih što menjaju novac malo.

"Ovih dana nema nešto mnogo posla, delom i zbog vremena, više se bavimo čišćenjem snega. Kurs jeste skočio, da li zbog manje posla i kod nas i u bankama, da li zbog dolaska MMF-a kod nas, ne znamo", kaže menjač Milan Tadić.

Prošlog proleća za evro je trebalo čak 10 dinara manje. Iz ugla onih koji otplaćuju, na primer, stambeni kredit to znači da je rata bila nekoliko hiljada dinara manja.

Nade da će se to ponoviti su nerealne, kažu ekonomisti, a koliko će dinar vredeti najviše zavisi od onih koji su novac uložili u državne hartije od vrednosti.

"Ovo su kratkoročne hartije i nikad se ne zna šta može biti okidač da investiri kažu - neću više dinare, hoću evre, i da krenu da kupuju devize, pa da na deviznom tržištu imamo skok kursa", navodi Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Dok sve veći kurs stvara glavobolje kreditnim dužnicima, stručnjaci kažu da će srpska valuta ove godine biti relativno stabilna, ali da neće jačati.

Ekonomista Đorđe Đukić smatra da povremeno slabljenje domaće valute nije iznenađenje, jer je devizno tržište "plitko".

"Ukoliko se preduzeća razdužuju ili banke vraćaju svojim maticama može doći do slabljenja dinara. Ja smatram da će do okončanja izbora dinar ostati stabilan", kaže Đukić.

Narodna banka je prvi put od početka godine intervenisala na deviznom tržištu - prodala je 10 miliona evra. Uprkos tome, zvanični srednji kurs za četvrtak je 108,4 dinara za evro.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.