Gde odlazi eko dinar?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2018, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde odlazi eko dinar?

Ako uzmemo u obzir da se naša zemlja guši u otpadu, da se divlje deponije stvaraju gotovo svakodnevno, da imamo problem i sa opasnim otpadom, i da nam tema ekologije nije jača strana, jedno od brojnih pitanja koje u vezi sa tim možemo postavite jeste i gde odlazi naš eko-dinar. O toj temi razgovaralo se u medija centru Vojvodine u Novom Sadu, u okviru panel diskusija "Finansiranje životne sredine – realnost i perspektive“.

Kako funkcioniše naknada za zaštitu životne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sredine? Kako se finansira životna sredina na lokalu i kuda ide takozvani „eko dinar“? Na ovo pitanje diskutovali su prisutni na panel diskusiji u Medija centru Vojvodine, a kako kaže jedan od učesnika, novinar Milisav Pajević, odgovre je teško nalazio u praksi tj prilikom istraživanja u osam gradova Srbije.

"Što se tiče građana, oni uglavnom ne znaju gde odlazi taj eko dinar. Uglavnom se sete da se taj novac troši za košenje ambrozije i za prskanje komarac", rekao je Milisav Pajević iz “EKOLIST”-a

Kao dobar primer iz prakse izdvojen je Novi Sad, gde se ova naknada naplaćuje od 1995-te, ali bila je ovo prilika i da se osvrnemo na probleme koji ovaj grad ipak ima kada je reč o ekologiji i zaštiti životne sredine.

“Novi Sad nema sanitarnu deponiju, nema centralni uređaj za prečišćavanje otpadnih voda i to su teški projekti koji zahtevaju sredstva i grad Novi Sad osim svojih sredstava pokušava da obezbedi sredstva iz drugih izvora", rekla je Dragica Branković iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Bilo je reči i o tome koliko privreda poštuje standarde u oblasti životne sredine i kako se obračunavaju ekološke takse.

Na ovoj panel diskusiji istaknut je i značaj medija i načina na koji izveštavaju o ovoj tematici i naveden je primer koliko dobro zabeležena fotografija može da podstakne i opomene one koji odlučuju da zeleni novac usmere na prave stvari koje su namenske, poput uređivanja divljih deponija, sadnje drvoreda ili saniranja klizišta,  a svi novinari koji su pratili diskusiju dobili su na kraju i sertifikate.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.