Dvadesetočlana porodica sa KiM očajna: Ako nam ukinu dinar i Narodnu kuhinju deca će nam biti gladna FOTO

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 18:02

Dvadesetočlana porodica sa KiM očajna: "Ako nam ukinu dinar i Narodnu kuhinju deca će nam biti gladna" FOTO

Dvadesetočlana porodica Savić iz Koretišta kod Gnjilana suočiće se sa velikim problemima ukoliko zbog uredbe tzv. Centralne banke Kosova ostanu bez primanja.

Ta porodica preživljava zahvaljujući izdvajanjima države Srbije, socijalne pomoći i hrane koju dobija iz Narodne kuhinje u Prekovcu.

Porodicu čine Ivica sa suprugom, devetoro maloletne dece, od kojih su jedna beba i roditelji u jednoj, kao i brat sa sedam članova u drugoj kući, prenosi RTV Puls.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Kako se navodi Ivica Savić je zaposlen kao pomoćni radnik u OŠ "Bora Stanković" u Koretištu i kaže da im hrana iz Narodne kuhinje mnogo znači da prehrani devetoro dece.

Pored toga imaju i zdravstvene probleme - on je imao tešku operaciju glave, a najstarija ćerka mu je paralizovana.

"Živimo od pomoći Narodne kuhinje i ukoliko ona prestane sa radom zbog ukidanja dinara biće teško nama. Nas je trinaestoro a kod brata sedmoro, biće teško bez te pomoći. Osim hrane, upravnica Narodnih kuhinja, Svetlana Stević, daje nam i školski pribor, podmirila mi je i troškove lečenja i prevoza do Niša", izjavio je Ivica Savić.

Njegova supruga Jelena dodala je da kada bi pomoć bila ukinuta ne bi znali šta da rade.

"Mnogo nam znači, posebno za decu, što dobijamo hleb i kuvanu hranu", kaže Jelena Savić. Narodne kuhinje na Kosovu imaju oko 2.300 korisnika i njihov rad je nemoguć bez pomoći države Srbije i Eparhije raško-prizrenske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je istakao da je država povećala davanja za rad Narodnih kuhinja, čak četiri puta i na godišnjem nivou sada izdvaja oko 85 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Dinar,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.