Đački dinar nije obavezan

Izvor: Blic, 26.Okt.2009, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đački dinar nije obavezan

Najveći deo odlazi na fotokopiranje

testova, plate školskih čuvara i

osiguranje učenika

„Đački dinar", mada je tačnije reći „roditeljski dinar" postoji uglavnom u srednjim školama i gimnazijama dok su u većini osnovnih škola od njega, bar zvanično, odustali. Visinu i namenu „učeničkog dinara" određuje Savet roditelja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a prikupljeni novac se uglavnom koristi za povećanje bezbednosti učenika. Nijedan đak ne sme biti prisiljen da ga plati niti sme da snosi ikakve posledice ukoliko to nije uradio.



Sa početkom svake školske godine javlja se isti problem sa „đačkim dinarom", ponajviše zbog nedovoljne informisanosti roditelja srednjoškolaca. Naime, najčešće se dešava da deca samo donesu uplatnicu roditeljima i kažu „rekli su u školi da mora da se plati", što mnogi i urade bez dodatnih pitanja. Oni drugi ili nemaju ili ne žele da daju novac, a da pri tom ne znaju zašta se on konkretno koristi.

- Samo Savet roditelja, u kojem se nalazi po jedan predstavnik svakog odeljenja, ima pravo da određuje visinu i namenu „đačkog dinara", koji se uplaćuje na poseban račun. Od ove godine, on iznosi 2.000 dinar na godišnjem nivou. Najveći deo odlazi na osiguranje đaka kao i na plate čuvara. Ono malo novca što pretekne, odlazi na papir za fotokopiranje kontrolnih zadataka. Ovo je velika škola sa 2.050 učenika tako da se samo u jednom mesecu fotokopira oko 12.000 primeraka, što je veliki trošak. Da ne bude zabune, „đački dinar" je apsolutno na dobrovoljnoj bazi. Neki uplate sve, neki deo dok 20 odsto roditelja ne plaća uopšte, jer kažu da nemaju - priča Nada Trifković, direktorka Medicinske škole „Beograd".

„Đački dinar" ne sme da se koristi za plate zaposlenih u školi, a uglavnom je namenjen za fizičko - tehničko obezbeđenje (FTO) i osiguranje dece, opremanje škole i saniranje materijalnih šteta kao i za fotokopiranje sve potrebne papirologije. U Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla", „učenički dinar" je namenjen i za kupovinu knjiga za veliku školsku biblioteku, čiji član automatski postaje onaj ko je doprineo širenju njegovog fonda. Ko nema da plati 2.000 dinara za „dinar", moći će da uzima knjige iz biblioteke plaćanjem članarine 300 dinara.

- Osim za osiguranje, FTO i kopiranja, deo od 2.000 dinara po učeniku odlazi na kupovinu lektire, plaćanje troškova za odlazak talentovane dece u Petnicu kao i za kupovinu knjiga kojima se nagrađuju najuspešniji učenici na takmičenjima. Roditelji treba da znaju da se „đački dinar" ne daje prilikom upisa već kad počne školska godina i kad se formira novi Savet roditelja, koji na roditeljskim sastancima obaveštava ostale koliki će biti „dinar" i zašta će biti korišćen - ističe Irena Brajević, direktorka Osme gimnazije.

Sa druge strane, direktori osnovnih škola uglavnom kažu da kod njih nema zvaničnog ”đačkog dinara”, ali da roditelji koji žele mogu da plate FTO i(li) osiguranje svog deteta. Tako, pošto je Savet roditelja u OŠ „Laza Kostić" izabrao osiguravajuću kuću, osiguranje đaka za godinu dana ”košta” 250 dinara. U ovoj školi se, prema rečima direktora Milorada Jaukovića, sami roditelji organizuju po odeljenjima za neka druga davanja ili za pomoć socijalno ugroženoj deci.

- Ko želi, plaća 350 dinara za osiguranje, 900 za FTO dok obrok za decu u celodnevnoj nastavi iznosi 154 dinara. Savet roditelja je taj koji bira firme i dobavljače tako da rukovodstvo škole nema ništa sa tim niti sme nekog da ucenjuje - navodi Vesna Nedeljković, direktorka OŠ „Mihailo Petrović Alas".

Dakle, ukoliko postoji, „đački dinar" mora biti dobrovoljan, a njegovim neplaćanjem, đak ne sme biti uskraćen nizašta. Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje naglašava da škola pravi prekršaj ukoliko plaćanjem „đačkog dinara" uslovljava roditelje prilikom upisa deteta ili podizanja svedočanstva.

Ni jedna žalba od 1. septembra

Roditelji, koji tvrde da ih u školi ucenjuju sa „đačkim dinarom", treba da se jave Sekretarijatu za obrazovanje, sektoru za inspekcijske poslove na telefon: 245-31-42. Verica Kovačević, načelnica gradske prosvetne inspekcije kaže da od početka školske godine, nije bilo ni jedne ovakve prijave.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.