Dinar stabilan, bar do izbora

Izvor: B92, 06.Jan.2012, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar stabilan, bar do izbora

Beograd -- Iako je proteklih dana dinar slabio u odnosu na evro, ekonomisti su uvereni da će dinar barem do izbora ostati stabilan.

Goran Nikolić, saradnik Centra za novu politiku, kaže da bi bilo politički neočekivano ako bi dinar nastavio da slabi sada, iako je "kurs deo problema, a ne rešenja".

On smatra da će do izbora dinar ostati stabilan, ali da će se nakon toga doneti odluka šta će biti sa kursom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
NBS je domaću valutu pokušala da odbrani prodajom 30 miliona evra, a Hrvatska narodna banka je za dan prodala 197 miliona evra i uspela da obuzda slabljenje kune. Dok ekonomisti smatraju da bi takva odbrana kursa ugrozila devizne rezerve i izvoz, privrednici kažu da bi NBS trebalo da pokaže veću odlučnost u odbrani dinara.

"Posle izbora će kurs zato postati deo rešenja. I 2008. godine je kurs upotrebljen kao sredstvo za obaranje javne potrošnje, jer se plate nisu mogle nominalno smanjivati. Ako bi ovakav nivo javne potrošnje kakav danas imamo održao, njegovo finansiranje bi nam iziskivalo 2,2 milijarde evra godišnje" , kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, sa 6,6 milijardi evra neto deviznih rezervi NBS ima dovoljno novca da brani domaću valutu, zbog čega je dovoljno samo da pokaže spremnost da stane na stranu dinara, pa da se banke i ne upuštaju u njegovo obaranje.

On smatra da će NBS održati jak kurs jer bi u suprotnom došlo do rasta inflacije. Sa opasnošću da javni dug Srbije do kraja godine dostigne i više od 50 odsto bruto domaćeg proizvoda, Nikolić smatra da je izvesno da će u nastavku godine morati da dođe do smanjenja vrednosti dinara, kako bi se ova vrednost oborila.

S druge strane, Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište smatra da nema osnovnih pretpostavki za pad dinara i da će stoga domaća valuta ostati stabilna i u 2012. godini. Prema njegovim rečima, aktuelna kretanja na deviznom tržištu su posledica sezonske povećane tražnje za evrima, što se dogodilo i početkom 2011., „posle čega se dinar vratio na ravnotežni nivo".

"Očekujem da će se to i sada dogoditi. Prošle godine smo imali relativno stabilan kurs, sa oscilacijama od plus minus tri odsto, što nije mnogo. Ove godine ćemo imati sličnu situaciju, naravno pod uslovom da i priliv kapitala bude sličan kao u 2011, što nije nerealno očekivati" kaže Stevanović.

Ovaj stručnjak je mišljenja da država neće obarati dinar kako bi smanjila svoj javni dug, „jer morate imati čime da to učinite". Eventualno bi se moglo dogoditi, kako smatra Stevanović, da se pokuša sa oslobađanjem velike količine deviza, što bi podiglo rizičnost bankarskog sektora, „ali ni to nije garancija da će oslobođena sredstva završiti tamo gde bi oni želeli".

Umesto toga Stevanović predlaže da se javni dug obori tako što se ne bi sve garancije koje država daje javnim preduzećima automatski računale u dug.

Sudeći po projekcijama privrednika, evro će do kraja godine vredeti 107 do 112 dinara.

"Koja će tendencija preovladati ostaje neizvesno. Imamo kapacitete da pokrenemo privrednu aktivnost. Ali, ovo je izborna godina, pitanje je koliko će se baviti privrednim temama i da li će se nova vlada uhvatiti u koštac sa onim što je najvažnije - ekonomijom. Prošle godine kurs smo planirali na nivou od 105, 107 dinara. Uveren sam da će tako biti i ove godine" , kaže Toplica Spasojević, generalni direktor ITM grupe.

Da će kurs zavisiti od ponude i tražnje, kao i prošle godine, mišljenje je Miroslava Miletića, generalnog direktora "Bambi Banata”.

Projekciju za 2012. bazirali su na tekućem kursu i ne očekuju značajnije nestabilnosti.

"Što se privrede tiče, zahtevi su da kurs treba da odražava realno stanje ekonomije, a to bi podrazumevalo nešto viši kurs nego što je sada" , kaže Miletić.

Uprkos tome što se predvidivost stavlja kao prioritet, niko sa sigurnošću ne može da kaže šta nas očekuje na kursnim listama. Tržište je to koje će dati odgovor.

I Branislav Grujić, predsednik "PSP Farman”, nada se stabilnom dinaru. U šali kaže "da ni Hudini neće znati kakav ćemo imati kurs”. Ipak, ne očekuje veća kolebanja. Eventualno da vrednost dinara oslabi deset odsto.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.