Dinar ponovo slabi, srednji kurs 97,4

Izvor: Blic, 25.Jan.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar ponovo slabi, srednji kurs 97,4

Dinar je danas opet na istorijskom minimumu. Prema srednjem kursu Narodne banke jedan evro vredi 98,0520 dinara, što je za oko 30 para više u odnosu na jučerašnji dan. Narodna banka Srbije juče je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 89 miliona evra, a razlog veće tražnje za devizama je otplata kredita preduzeća prema inostranstvu, ali i plaćanje uvoza energenata.

Od početka godine uključujući i poslednju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prodaju, centralna banka intervenisala je pet puta na međubankarskom deviznom tržištu. Ukupno 199 miliona evra.

Razlozi slabljenja dinara poslednjih dana, kako za „Blic" kaže Sonja Miladinovski, član Izvršnog odbora „Sosijete ženeral banke" jeste sezonski pritisak izazvan plaćanjem uvoza energenata.

- Pored toga i čisto tehnički faktor - nedovoljni prometi na međubankarskom tržištu koji utiču da banke međusobno šire kupoprodajne raspone, što dodatno pojačava ovaj trend. Prisustvo NBS na tržištu je dobrodošlo u svakom slučaju – naglašava Miladinovski.

Da je nepovoljan uticaj sezone na domaću valutu, potvrđuje i Zoran Petrović, zamenik predsednika Izvršnog odbora „Rajfajzen banke".

- Ponuda deviza je „mršava" - kreditni kanal preko koga je ranije dosta deviza dolazilo na tržište je slab i nema značajnijih priliva kapitala iz inostranstva. Takođe, kratkoročna očekivanja tržišnih učesnika nisu na strani dinara. Sada je više onih koji na veoma kratak rok ne žele da imaju kratke pozicije u evrima, (kratka pozicija u evrima znači veće obaveze od potraživanja u evrima) - objašnjava Petrović.

Na pitanje da li ima nagoveštaja da će se kurs konačno smiriti, Sonja Miladinovski ukazuje da su ovo relativno kratkotrajne oscilacije kursa, a koje ukazuju na trenutnu neravnotežu između ponude i tražnje za devizama.

- Kurs jeste odraz ponude i tražnje za devizama. Isto tako, u tehničkom pogledu, ukoliko na određenom nivou nema ništa što bi mu pružalo otpor, šalje se jasan signal za pravac njegovog budućeg trenda. Trenutno samo Narodna banka obimnijim intervencijama ili neki veći devizni priliv mogu da promene ovaj trend - ističe Sonja Miladinovski.

Kada se ovaj sezonski uticaj „istutnji", mišljenje je Zorana Petrovića, kurs će se stabilizovati.

- Agregatna tražnja biće slaba tokom ove godine i ne vidim šta bi to značajno moglo da pogura dinar na značajno „niže grane". I dalje će biti manjih fluktuacija u kretanju kursa, izazvanih povremenim neusklađenostima u ponudi i tražnji – zaključuje Petrović.

I očekivanje Mlađana Dinkića, ministra ekonomije i regionalnog razvoja, je da će kurs dinara prema evru biti relativno stabilan tokom cele godine. Dinkić kaže da oscilacije kursa ovog meseca nisu zabrinjavajuće, da su blage i uobičajene u tržišnim ekonomijama, tako da ne bi trebalo nikoga da zabrinjavaju.

- Devizne rezerve Srbije su rekordne, imaćemo relativnu stabilnost kursa tokom čitave godine, u to sam potpuno ubeđen - rekao je ministar dodajući da je pojačana tražnja za devizama rezultat početka oporavka srpske privrede.

Aktuelni kurs dinara, po mišljenju guvernera NBS Radovana Jelašića, ne ugrožava planirani nivo inflacije, uz ogradu da ukoliko bi se to desilo, centralna banka bi preuzela odgovarajuće mere.

- Da ovaj nivo kursa značajno ugrožava postizanje našeg cilja, visine inflacije od šest plus minus dva odsto, sigurno bismo to uočili i bilo bi najavljeno povećane referentne kamatne stope i dati neki drugi makroekonomski odgovori na to - rekao je Jelašić juče u Privrednoj komori Vojvodine.

Istakavši da je dinar u decembru i januaru bio stabilniji nego pre godinu dana, guverner je u razgovoru s privrednicima podsetio da je prošle godine u ovom periodu NBS radi stabilizovanja kursa domaće valute prodala 527 miliona evra.

- NBS ne može i ne treba i neće da odredi nivo kursa dinara, ali može i mora da obezbedi nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta i da garantuje zadovoljavajući obim deviznih rezervi – rekao je on, napominjući da je kurs domaće valute „slika celokupne makroekonomske situacije u Srbiji".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.