Dinar nerealno jak, a jača i dalje

Izvor: B92, 20.Maj.2011, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar nerealno jak, a jača i dalje

Beograd -- Dinar će u ponedeljak, 23. maja ojačati prema evru za 0,38 odsto, tako da će zvanični srednji kurs biti 96,7 dinara za evro.

To je nova najveća vrednost domaće valute od početka godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, jedan evro koštaće 37 para manje nego danas kada je srednji kurs 97,07 dinara za evro.

Narodna banka Srbije počela je u četvrtak da na međubankarskom deviznom tržištu otkupljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evre, a plan je da tokom 20 dana otkupi ukupno 40 miliona evra.

Dinar je u aprilu prema evru nominalno ojačao za četiri odsto, dok je u prva četiri meseca ove godine ojačao ukupno za 5,9 procenata, objavila je NBS. Dnevne oscilacije kursa dinara u aprilu su bile umerene, tako da NBS nije intervenisala i kurs se u potpunosti formirao pod uticajem tržišnih faktora na osnovu neposredne međubankarske trgovine. Aprilski obim trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je milijardu evra i bio je za 250 miliona manji nego u prethodnom mesecu, dodaje NBS. Prema podacima centralne banke, u prva četiri meseca 2011. u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,3 milijarde evra.

Centralna banka je na međubankarskom deviznom tržištu prethodno od početka godine jednom intervenisala i kupila pet miliona evra da bi ublažila dnevne oscilacije deviznog kursa.

U ovoj godini domaća valuta je prema evru bila najslabija 6. januara, kada je kurs bio 106,5 dinara za evro.

Dinar je bio najslabiji 4. novembra 2010. godine, kada je zvanični srednji kurs iznosio 107,5 dinara za jedan evro.

Devizni kurs se formira na međubankarskom deviznom tržištu i primenjuje se od 08.00 narednog radnog dana.

NBS da "drži" slab dinar

Ekonomski analitičar Saša Đogović izjavio je da je jačanje dinara poslednjih nedelja i vrednost od 96,7 dinara za jedan evro, koliko će biti u ponedeljak, precenjeno i nerealano.

"Kurs treba da predstavlja ogledalo jedne privrede. Što su jače proizvodne i izvozne performanse jedne zemlje to je jača i valuta, odnosno vrednost dinara", naveo je on.

Kako je Đogović kazao izvoz i proizvodnja u Srbiji su na niskom nivou i približni su kao i prethodnih godina, pa je "nelogično da jača domaća valuta".

"Restriktivna kreditno-monetarna politika NBS koja povećavajući referentnu kamatnu stopu stimuliše investitore i poslovne banke da kupuju hartije od vrednosti (HOV) utiče na to da se naglo menjaju evri u dinare, time dolazi do jacačanja tražnje za dinarom sto povećava vrednost domaće valute", pojasnio je on.

Prema njegovim rečima, kratkoročnim finansijskim transakcijama dolazi do nerealnog jačanja domaće valute i NBS mora da reaguje kupovinom deviza kako bi vratila nerealno jačanje vrednosti dinara.

"Kada investitori zaključe da dolazi do povećanja rizika poslovanja na našem tržistu doći će i do pada domaće valute", rekao je Djogović.
Pogledaj vesti o: Kurs evra,   Kurs dinara

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.