Izvor: KreditniCentar.rs, 12.Sep.2013, 06:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar jači prema evru za 0,3 odsto

NOVI SAD – Dinar je danas ojačao prema evru za 0,3 odsto ili 32 pare, tako da zvanični srednji kurs iznosi 114,9357 dinara, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Srpska valuta je danas 0,9 odsto slabija prema zajedničkoj evropskoj valuti nego pre mesec dana, a za 1,3 odsto jača nego pre godinu dana.NBS je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala 415 miliona evra, računajući i najnoviju intervenciju, i kupila >> Pročitaj celu vest na sajtu KreditniCentar.rs << 90 miliona evra kako bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa.
Guverner NBS Jorgovanka Tabaković poručila je juče da na deviznom tržištu nema alarmantnih potresa i neuobičajenih događanja, kako to predstavljaju neki mediji, koji istovremeno prognoziraju i koliko će dinar oslabiti do kraja godine.
Tabaković smatra da je slabljenje domaće valute početkom septembra, nakon relativno stabilnog kretanja deviznog kursa u avgustu, inicirano dospećem dinarskih hartija od vrednosti u portfelju stranih investitora i njihovim oprezom u pogledu refinansiranja, što je povećalo tražnju za devizama.

Narodna banka ocenjuje da su ovakva kretanja, koja su prouzrokovana, pre svega, neizvesnošću u pogledu monetarne politike koju će u narednom periodu voditi Američke federalne rezerve (FED) i Evropska centralna banka (ECB) – privremena.
Ovi faktori na sličan način utiču i na valute drugih zemalja iz okruženja koje imaju režim fluktuirajućeg kursa.
Takođe, Tabakovićeva smatra da domaće tržište, koje je integrisano u svetske finansijske tokove, još je nedovoljno razvijeno i sa niskim obimima prometa, pa i mali iznosi povećane tražnje za devizama, podstaknuti i psihološkim faktorima, mogu da izazovu znatnije fluktuacije deviznog kursa.
“To je i bio slučaj prethodnih dana, a već u jučerašnjoj trgovini kotacije pokazuju smirivanje na deviznom tržištu”, smatra Tabakovićeva.
Dinar je ove godine bio najjači 30. aprila, kada je evro vredeo 110,5426 dinara, a najslabiji juče, kada je iznosio 15,2574 dinara za evro.
Indikativni kurs dinara prema dolaru juče je ojačao 0,4 odsto i iznosi 86,6132.
Na mesečnom nivou dinar je u odnosu na američku valutu na mesečnom nivou slabiji za 1,3 odsto, a na godišnjem je jači za 4,4 odsto, objavila je NBS.
Izvor: rtv
Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na KreditniCentar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar sutra miruje prema evru, kurs 114,98

Izvor: Blic, 12.Sep.2013

Dinar će sutra stagnirati prema evru, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 114,9895 dinara, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS)...Srpska valuta će sutra biti jedan odsto slabija prema evru nego pre mesec dana, a za 1,9 odsto jača nego pre godinu dana...NBS je od početka godine na...

Nastavak na Blic...

NBS vodi odgovornu monetarnu politiku

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Sep.2013

Narodna banka Srbije vodi odgovornu monetarnu politiku i ni pod kakvim pritiscima ne donosi odluke o intervencijama na tržištu ili o visini svoje referentne kamatne stope, poručila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KreditniCentar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KreditniCentar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.