Poslodavci za stabilnost dinara

Izvor: B92, 11.Jan.2010, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslodavci za stabilnost dinara

Beograd -- Predsednik Unije poslodavaca Srbije Stevan Avramović kaže da oscilacije kursa dinara negativno utiču na poslovanje.

Dinar je danas pao na najnižu vrednost u odnosu na evro od uvođenja evropske valute. Srednji kurs evra je 97,42 dinara. Dinar je od Nove godine u neprekidnom slabljenju prema evru, a iz Narodne banke Srbije poručuju da su promene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kursa od jedan do tri odsto uobičajene u zemljama koje imaju fleksibilan kurs, pa i da bi evro u narednom periodu mogao dostići i vrednost od 100 dinara.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Stevan Avramović kaže da ovakve oscilacije kursa negativno utiču na poslovanje i kaže da je za privredu u Srbiji najbitnije da dinar bude stabilan.

"Privreda mora da zna i kad se zadužuje i razdužuje i kada vraća kredite bankama – po kojem kursu vraća i po kom se kursu zadužuje. Izvoznicima odgovara da dinar slabi, da bi dobili što više dinara za evro kada izvoze, ali opet ne odgovara uvoznicima. Ali, bez obzira na oba bloka, privredi je potrebno da je dinar stabilan”, kaže Avramović.

Avramović podseća da je oscilacija kursa jedan od razloga što je Unija poslodavaca još pre tri godine predložila da se u Srbiji uvede evro kao zvanična valuta.

"Samim tim što ulazimo u Evropsku uniju, da se uvede evro i u Srbiji. Bilo bi mnogo lakše i za računanje, za korigovanje sa cenama i paritetu u EU, ali država ovog puta mora reagovati da dinar bude stabilan. Kao što inflacija mora biti stabilna, i dinar mora biti stabilan. To je neki privredni ambijent u kom se mora raditi”, naveo je on.

Narodna banka od početka godine prodala je 37 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu kako bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa, ali nije bilo štampanja dinara bez pokrića. Podsetimo, dinar je u prošloj godini bio najjači 5. januara, kada je srednji kurs bio 89,54 dinara za evro.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi minimum dinara prema evru, kurs 97,4290

Izvor: SrbijaNet.rs, 11.Jan.2010

Kurs dinara nastavio je da pada i danas je slabiji prema evru za 20 para ili za 0,21 odsto, tako da je zabeležio najnižu vrednost od uvodjenja evra 2002. godine, jer je zvanični srednji kurs 97,4290 dinara za evro, objavila je Narodna banka

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Dinar sutra jači prema evru za 0,1 odsto

Izvor: EMportal, 11.Jan.2010

Dinar će sutra, prvi put od početka ove godine, ojačati prema evru i to za 0,1 odsto, a zvanični srednji kurs biće 97,3274 dinara.

Nastavak na EMportal...

Dinar prekinuo "crnu" seriju, od sutra kurs jači 10 para

Izvor: SrbijaNet.rs, 11.Jan.2010

Kurs dinara sutra će prekinuti petodnevnu tendenciju pada vrednosti prema evru i ojačati za 10 para ili 0,1 odsto, tako da će zvanični srednji kurs biti 97,3274 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. Kurs dinara je od Nove godine do

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Dinar se oporavlja

Izvor: RTS, 11.Jan.2010

I bez intervencije centaralne banke, dinar će u utorak ojačati prema evru za 10 para. Stručnjaci tvrde da će do stabilizacije kursa doći u drugoj polovini ovog meseca. ..Srednji kurs dinara prema evru ojačao je bez intervencije Narodne banke Srbije za 10 para i od sutra će biti 97 dinara i 33...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.