Dinar prekinuo crnu seriju - kurs sutra jači za deset para

Izvor: Blic, 11.Jan.2010, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar prekinuo "crnu seriju" - kurs sutra jači za deset para

Posle jednodnevnog oporavka, kurs dinara sutra će ponovo oslabiti prema evru za 14 para ili 0,14 odsto i zabeležiti najnižu vrednost od uvođenja evra 2002. godine, bez intervencije Narodne banke Srbije, jer će zvanični srednji kurs biti 97,4670 dinara za evro, objavila je NBS.

Kurs dinara je od Nove godine do juče bio u neprekidnom padu prema evru, kada je ojačao za deset para, a NBS je prošle nedelje dva puta intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, prodajom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ukupno 37 miliona evra, da bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Ekonomista Stojan Stamenković ocenio je danas da bi do kraja januara kurs dinara prema evru trebalo da bude stabilizovan, ističući da je pri puštanju većih količina dinara na tržište bila neophodna koordinacija centralne banke i Ministarstva finansija.

U 2010. godini dinar je bio najjači 4. januara kada je srednja vrednost prema evru bila 95,9679 dinara, a najslabiji biće u utorak, 12. januara kada će iznositi 97,4670 dinara. Dinar je u 2009. godini bio najjači 5. januara, kada je srednji kurs bio 89,5436 dinara za evro, a najslabiji 7. decembra, kada je zvanični srednji kurs iznosio 96,5657 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.