Dinar danas oslabio za 0,19 odsto

Izvor: B92, Beta, 31.Mar.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar danas oslabio za 0,19 odsto

Beograd -- Dinar je danas oslabio prema evru za 0,19 odsto i zvanični srednji kurs će biti 94,7778 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Evro će sutra vredeti manje u odnosu na dinar

Prema podacima srpske centralne banke, evro vredi 18 para više nego juče, kada je kurs iznosio 94,5953 dinara za evro.

NBS od 25. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << februara nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, na kojem se formira kurs dinara, a od početka godine je na

tom tržištu prodala 551,4 miliona evra, od čega 175,1 milion evra u februaru.

Dinar je ove godine bio najslabiji 28. januara, kada je kurs bio 96,34 dinara za evro. Najjači je bio prvog radnog dana u godini, 5.

januara, kada je srednji kurs bio 89,54 dinara za evro.

Devizni kurs se formira na međubankarskom deviznom tržištu, a primenjuje se od 8.00 narednog radnog dana.

Povlačenje kovanica sa oznakom Narodna banka Jugoslavije

Vizuelno novi kovani novac identičan je izgledu postojećeg kovanog novca.

Narodna banka Srbije će od sutra do 31. decembra povlačiti iz opticaja kovani novac apoena od jedan, dva i pet dinara sa oznakom "Narodna banka Jugoslavije", koja se nalazi na naličju tih kovanica izradjenih u periodu od 2000. do 2002. godine.

Građani i pravna lica moći će do kraja 2009. da plaćaju robu i usluge pomenutim apoenima kovanog novca, ali ih banke, pošte i menjači neće puštati u opticaj, već će ih prikupljati i predavati NBS.

Osnova za ovakvu odluku NBS je da se iz opticaja povuče kovani novac države koja više ne postoji, po uzoru na seriju novčanica izdanja Narodne banke Jugoslavije, apoena od 10, 20, 50, 100, 200, 1.000 i 5.000 dinara, koja je već povučena iz opticaja. Pored toga, povlačenjem iz opticaja navedenih apoena kovanog novca, ujednačiće se obeležja kovanog novca u opticaju i na taj način će se olakšati njegova upotreba svim korisnicima.

Istovremeno, NBS je od 20. marta pustila u opticaj kovani novac apoena od jedan i dva dinara izradjen od novih materijala, odnosno od višeslojnog materijala čije je jezgro niskougljenični čelik, obostrano elektrohemijski platiran osnovnim slojem bakra i završnim slojem mesinga, za razliku od kovanog novca koji je sada u opticaju, a koji je izradjen od legure bakra, cinka i nikla.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.