CUNAMI CENA U SRBIJI

Izvor: Kurir, 27.Maj.2010, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CUNAMI CENA U SRBIJI

BEOGRAD - Dinar pada, cene divljaju! Izazvani nezadrživim rastom evra i čestim poskupljenjima benzina, proizvođači osnovnih životnih namirnica već su spremili nove cenovnike svojih proizvoda. Poskupljenja će uslediti već u narednih pet dana, i biće u rasponu od dva do 30 odsto, u zavisnosti od artikla. Najviše će poskupeti hleb, čak 30 odsto. Predsednik Unije privatnih pekara Srbije Zoran Pralica kaže da će cena hleba sa 30-34 dinara skočiti na 45 i 50 dinara. On ističe da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << hleb i ostali pekarski proizvodi nisu menjali cenu skoro tri godine.

Jestivo ulje “sunce” i “vital” poskupeće za čak 20 dinara, i koštaće oko 120, odnosno 110 dinara.

U trgovinama “Jabuka” kažu da će nove cene primenjivati kad potroše stare zalihe, što se očekuje za dva do tri dana.

- Već smo dobili nove cenovnike za mnoge artikle. Šećer će poskupeti za dinar ili dva, kao i konditorski proizvodi i čitava papirna galanterija. Nove cene uskoro će dobiti i kućna hemija - kaže za Kurir PR “Jabuke” Milena Radulović.

U “Imleku” najavljuju poskupljenje svih proizvoda ako evro nastavi da raste. Rade Pribićević, direktor korporativnih poslova “Danjub fuds grupe”, u čijem se sastavu nalazi kompanija “Imlek”, kaže za Kurir da trenutno posluju “na ivici egzistencije”.

- Cene do sada nismo dizali kako bismo pomogli građanima koji žive sve teže. Međutim, do poskupljenja će sigurno doći, jer su sva naša zaduženja u evrima - kaže Pribićević.

Od ostalih važnih životnih namirnica cenovni udar doživeće i pivo i sokovi, i to skokom za dva do pet odsto. Zasad nema jedino najave poskupljenja mesa i mesnih prerađevina. U mesnoj industriji “Agrimes” kažu da narednih dana neće menjati cene, osim ukoliko poskupe svinje.

Poskupljuje i sva tehnička roba. Slobodan Šijan, direktor lanca “Tehnomanija”, kaže da su cene svih tehničkih uređaja u odnosu na pre dvadesetak dana već više za pet do 10 odsto, ali da će svaka naredna nabavka biti sve skuplja, što će se odraziti na maloprodajne cene.

- Trenutno imamo veliki lager sa starim cenama, koje su fakturisane po kursu od 98 dinara za jedan evro. Nove isporuke će, najverovatnije u junu, biti fakturisane po višem kursu i tada će doći do poskupljenja od 15 do 20 odsto - najavljuje Šijan.

Od fiksnih troškova prosečnog domaćinstva, povećaće se stavka putarina, i to za 11 odsto. Kad je reč o gorivu, od početka godine bilo je čak devet poskupljenja, pa je tako benzin MB 95 poskupeo za 11 dinara po litru, a evrodizel za deset dinara.

K. Martić - M. Malešević

Dinar u ambisu

Narodna banka Srbije prodala je juče 100 miliona evra kako bi sprečila veći pad dinara. Srednji kurs NBS za danas je 102,8 dinara za evro. U poslednjih osam dana NBS je radi odbrane dinara prodala čak 320 miliona evra, a od početka godine više od milijardu evra. Podsećamo da je na početku godine evro vredeo 95,89 dinara.

Pa zar i lekovi?

Dragomir Marisavljević, predsednik Udruženja proizvođača lekova, kaže da se poskupljenje medikamenata od minimum četiri odsto može očekivati u junu.

- U odnosu na poslednje poskupljenje od sedam odsto koje smo imali u martu, evro je skočio za 3,5 odsto. Ukoliko se rast nastavi, u junu ćemo morati da povisimo cene lekova za tu razliku - objašnjava Marisavljević.

Inflacija kao kvasac

Ekonomisti procenjuju da će, ako se nastavi dosadašnji rast evra i ostvare najavljena poskupljenja, inflacija premašiti planiranih šest plus-minus dva odsto.

- Nalazimo se u vrlo turbulentnom periodu, kad postoje veliki rizici da inflacija skoči preko planirane. Glavni generator tih rizika je država, koja direktno utiče na poskupljenje struje, gasa i drugih usluga, ili preko akciza utiče na cenu benzina, piva, cigareta... Takođe, na poskupljenja će u narednom periodu uticati to što postoje najave povećanja PDV i akcija - kaže ekonomista Saša Đogović.

Ostala poskupljenja u najavi

Lekovi                   4 odsto

Pivo i sokovi          2 do 5 odsto

Kućna hemija        do 5 odsto

Konditori               2 do 5 odsto

Tehnička roba       10 do 20 odsto

Putarine                11 odsto
Pogledaj vesti o: Cunami

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.