Bez dramatičnog pada kursa dinara

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 17.Mar.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dramatičnog pada kursa dinara

Beograd -- Do dramatičnog pada vrednosti dinara nije došlo, iako je takav utisak u javnosti i sada je realna vrednost domaće valute na nivou iz 2007. godine.

Urednik časopisa "Kvartalni monitor" Pavle Petrović kaže da je od sredine novembra 2009. do marta ove godine dinar depresirao oko sedam odsto. "To jeste značajno ali je mnogo manje u odnosu na prošlu godinu kada je kurs (dinara) depresirao oko 25 odsto", rekao je Petrović.

On je naveo da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tekuće prilagođavanje kursa nužno i potrebno jer stimuliše izvoz i favorizuje domaću proizvodnju u odnosu na uvoz. Pad vrednosti dinara je nužan da bi se privredni rast zasnovao na izvozu i investicijama, a da se istovremeno smanji uvoz i potrošnja, precizirao je Petrović.

Petrović se složio da je za stanovništvo to prilagođavanje kursa bolno, jer smanjuje kupovnu moć i potrošnju naročito uvoznih proizvoda, kao i da kretanje kursa naročito opterećuje zadužene građane koji su uzeli kredite u evrima ili nekoj stranoj valuti, ali i ponovio da je to neophodno radi privrednog rasta.

Srbiji treba održiv privredni rast

Petrović, koji je i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, smatra na je u sadašnjim okolnostima neohodan model privrednog rasta koji se zasniva na povećanju izvoza i investicija.

"Potrebno je stimulisanje oporavka proizvodnje posredstvom investicija u infrastrukturu i da najmanje dodatnih dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) budu krupne investicije, ali je neophodno i dalje monetarno popuštanje - smanjenje referetne stope, obaveznih rezervi...", rekao je on.

Petrović se složio i sa nekim prognozama srpskih zvaničnika da našoj zemlji treba održiv privredni rast od pet do šest odsto godišnje i da je ekonomska ekspanzija od dva odsto godišnje nedovoljna.

U "Kvartalnom monitoru" izneta je i ocena da je kao posledica velikog pada zaposlenosti, a uz zadržavanje ukupnog nivoa proizvodnje u drugoj polovini 2009. godine, došlo do rasta produktivnosti, što bi uz blagu i realnu depresijaciju dinara, moglo da dovede do bitnijeg povećanja cenovne konkurentnosti domaćeg izvoza i da stvori osnovu za ublažavanje visokog trgovinskog deficita.

Snažniji rast izvoza bi trebalo da doprinese povećanju stope rasta BDP-a, što je nužno kako bi se stvarala nova radna mesta i nadoknadilo smanjenje ukupne zaposlenosti koje se dogodilo tokom minule godine, navodi se u analizi objavljenoj u "Kvartalnom monitoru".

Analize nisu obećavajuće

Petrović je rekao da analize javnih prihoda u januaru i februaru nisu obećavajuće i ukazuju da se pad budžetskih prihoda iz poslednjeg kvartala prošle godine nastavio i početkom 2010.

"Prihodi su u februaru realno manji za devet odsto u odnosu na februar 2009", naglasio je Petrović i dodao da sve ukazuje da je teško očekivati da će biti obezbeđeni planirani prihodi. On je naglasio i da je inflacija, usled recesije i smanjene tražnje, praktično zaustavljena i da je u januaru i februaru iznosila sedam odsto na godišnjem nivou.

On je naveo da je predviđeni rast BDP od dva odsto nedovoljan za razvoj proizvodnje i precizirao da je potrebno da on iznosi od pet do šest odsto, što je jedino moguće kroz izvoz i investicije, a ne povećanjem potrošnje i uvozom.

"Jedno od najboljih rešenja je investiranje u krupne infrastrukturne objekte, sa najmanje dva dodatna procenta iz BDP", rekao je Petrović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.