Težak život Markovića na Kosovu

Izvor: B92, 13.Mar.2011, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak život Markovića na Kosovu

Obilić -- Porodica Ivice Markovića živi na ivici egzistencije u blizini Obilića na Kosovu. Kaže da ne dobija pomoć ni Beograda, ni Prištine.

U Crkvenoj Vodici kod Obilića nakon sukoba na Kosovu ostalo je da živi oko 200 Srba.

Među njima je i porodica Ivice Markovića. Žive u kući rođaka, od dečjeg i materinskog dodatka. Pomoći nema, kako kažu, ni od beogradskih ni od prištinskih institucija.

Četvoročlana porodica Marković prima mesečno našto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više od osam hiljada dinara. Nemaju ni svoju kuću. Ivica Marković ima plac ali ne i para da podigne novi dom.

"Bez plate, ja i žena, i dvoje dece. Nema ništa! Taj dečji, taj materinski što primamo. Nemam nikakva druga primanja. Ja ovde imam plac gde da napravim kuću. Samo oni da pomognu, meni ne treba velika kuća, 45-50 kvadrata, sobica, dnevni boravak, kupatilo. Meni ništa više ne treba”, kaže on.

Ivica se pre četiri godine vratio iz raseljeništva u nameri da u Crkvenoj Vodici počne novi život.

"Oženio sam se 2006. godine, ovde sam stvarao porodicu. Tamo više nisam mogao da izdržim, slabe su plate bile. Supruga je ovde bila, posle dete, za put su mi izlazile samo pare. I hoću da vidim ako može Srbija neki posao, ovde nešto da se nađe. Može da se nađe ovako samo ako imaš ljude. Ako nemaš ljude, nemaš ni posao, nemaš ništa ovde”, navodi on.

Ivica se obraćao na mnogo adresa. I kod institucija Vlade Srbije i Vlade Kosova. Niko mu nije izašao u susret. Pokušavala je i njegova supruga Bojana. Ćerke Magdalena i Miljana su još male i nemaju posebne zahteve, ali kao i sva deca, već traže sitnice.

"Desi se kad traže krem bananicu, a onda nemaš da im kupiš. Znači to košta sedam dinara. Smoki, ne znam ni ja te dečje grickalice i to. Znači, ima dana kad stvarno nemam ni za jednu krem bananicu od sedam dinara”, kaže Bojana.

Ivica Marković gubi strpljenje, i kako kaže, razmišlja i o nesvakidašnjim potezima.

"Bubreg! Bubreg da prodam da bi decu nekako smestio, da bih mogao da ih ishranim. Da, to je to. Ne znam kako više da se ponašam. Koliko imamo? Već 15 dana, 20”, kaže on.

Ivica je povremno bio angažovan na sezonskim poslovima čišćenja pravoslavnih grobalja, javnih površina. Kaže da je najteže kada nešto krenete da radite, pa prestanete. Trenutno, pomaže rodbini u Crkvenoj Vodici.
Pogledaj vesti o: Dečji dodatak,   Isplata dečijih dodataka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.