Isplata dečijih dodataka
Isplata dečijih dodataka

Pravo na dečiji dodatak ostvaruje jedan od roditelja odnosno staratelja, i hranitelja za prvo četvoro dece pod uslovom da o njima neposredno brine od dana kada je podnet zahtev za dodatak.
Dečiji dodatak ostvaruje roditelj i staratelj koji je državljanin republike Srbije, ima prebivalište na teritoriji republike Srbije i zdravstveno je osiguran preko republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, za decu pod uslovima da se o njima brine i stara od dana podnetog zahteva filijali.

Dečiji dodatak je najzastupljeniji oblik finansijske pomoći porodicama sa decom.
Država pokriva troškove života kako bi se očuvao životni standard. Deca koja ostvaruju pravo na dečiji dodatak ne mogu biti starija od devetnaest godina i moraju redovno ići u školu, u sistemu škola Republike Srbije.
Podnosilac zahteva i članovi porodice, osim odgovarajućeg stambenog prostora u kome žive ne smeju posedovati druge nepokretnosti. Stambeni prostor ne može biti veći od sobe po članu domaćinstva uvećane za još jednu sobu.

Ne smeju posedovati takođe ni poljoprivredno zemljište koje ne prelazi dva hektara po članu domaćinstva. Ne smeju posedovati ni novčana ni druga likvidna sredstva u vrednosti većoj od iznosa 30 dečijih dodataka po članu porodice u momentu podnošenja zahteva. Na ostvarivanje prava na dečiji dodatak utiču prihodi koji su ostvareni u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva.
Pravo na dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice, ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev i ne prelazi cenzus. Zahtev za ostvarivanje prava na dečiji dodatak treba podneti u opštinskoj odnosno gradskoj službi dečije zaštite u mestu gde žive roditelji. Pravo na dečiji dodatak priznaje se u trajanju od godinu dana.

Zahtev za obnavljanje prava podnosi se najranije trideset dana pre isteka važnosti rešenja. Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva. Od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja na ostvarivanje prava su potrebni papiri. Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak usklađuje se mesečno sa indeksom potrošačkih cena u republici Srbiji.

Dokumentacija za podnošenje zahteva za dečiji dodatak i roditeljski dodatak važe od 14.11.2016. godine jer su zakoni izmenjeni. Vaše dete ima pravo da realizuje sva prava koja mu pripadaju i to nije pitanje milostinje ni dobre volje kao ni humanosti već je to obaveza društva i obaveza države. Uvećani cenzus podrazumeva samohrane roditelje, hranitelje, staratelje, i roditelje deteta ometenog u razvoju za koje je donet i akt o razvrstavanju a koje nije smešteno u stacionarnu ustanovu.

Pravo na roditeljski dodatak kojim država finansijski pomaže u odgajanju i brizi o deci, ostvaruju majke nakon rođenja prvog, drugog, trećeg, i četvrtog deteta. Visina iznosa ove pomoći razlikuje se u zavisnosti od toga koje je dete po redu. Roditeljski kao i dečiji dodatak usklađuje se dva puta godišnje. Za prvo dete se isplaćuje jednokratno. Dodatak za drugo, treće i četvrto dete, isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate. Od uticaja na ostvarivanje prava na dečiji dodatak su prihodi ostvareni u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva.
Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev ne prelazi cenzus. Isplata dečijeg dodatka se vrši na tekućem računu Poštanske štedionice a korisnicima koji ga nemaju otvara se službenim putem poseban račun kod Poštanske štedionice za isplatu novca.

U zahtevu se obavezno navodi tačan poštanski broj mesta i svog prebivališta za prvu isplatu. Pravo na dečiji dodatak se priznaje u Srbiji u trajanju od godinu dana. Zahtev za obnavljanje prava podnosi se najranije trideset dana pre isteka važnosti rešenja.
Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva a od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja i važnosti nba ostvarivanje prava.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: 025info.rs, 13.Sep.2017, 09:45

Obaveštenje za sve korisnike dečjeg dodatka

Pozivaju se  korisnici  dečjeg  dodatka  da hitno dostave školske potvrde za decu od 7 do 19 godina života, jer se od 01. septembra 2017. godine za njih privremeno obustavlja isplata.   Uz...

Detaljnije >>


Izvor: Radio Dunav, 17.Avg.2017, 08:01

U PETAK POČINJE ISPLATA SOCIJALNIH DAVANJA

Na šalterima svih pošta u Srbiji, u petak, 18. avgusta 2017. godine počinje isplata novčane socijalne pomoći, posebne novčane naknade (pravo po Zakonu o socijalnoj zaštiti) za jul 2017. godine. Istog dana će početi isplata roditeljskog i dečijeg dodatka i tuđe nege...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 27.Jul.2017, 00:06

Novi dom za porodicu iz Mrovske

Novi dom za porodicu iz Mrovske

Fondacija "Humano srce Šapca", mnogima je vratila osmeh na lice. Nadu za bezbrižnije dane, pružila je i petočlanoj porodici iz Mrovske u opštini Vladimirci. U trošnoj kući nema dovoljno stolica za petočlanu porodicu. Pukotine na zidovima i plafonu, kablovi bez izolacije i na šporetu uglavnom prazne šerpe. Zorica Ilić i Zoran Milošević sa troje dece žive od nadnice, socijalne pomoći i dečjeg dodatka....

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 18.Jul.2017, 15:16

U četvrtak isplata dečjeg i roditeljskog dodatka

Isplate dečjih i roditeljskih dodataka prema korisnicima počeće u četvrtak, 20. jula.. To je danas saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 30.Jun.2017, 08:52

POMOĆ MALOM FILIPU: Spas za malo srce u 50.000 evra

POMOĆ MALOM FILIPU: Spas za malo srce u 50.000 evra

Dečaku Filipu Ivanoviću koji ima samo jedanaest meseci neophodna operacija u Frankfurtu. Majka Verica sa 10.000 mesečno ne može da mu obezbedi ni terapiju DEČAK Filip Ivanović sa samo 11 meseci bije bitku za život. Njemu je da bi mogao normalno da odrasta potrebna transplantacija srca u Frankfurtu, za koju im treba 50.000 evra. Za njegovu majku Vericu Janković, koja živi u beogradskom naselju Zvezdara, to je nedostižna suma, jer mesečno raspolažu sa samo 10.000 dinara...

Detaljnije >>

Izvor: BKTV News, 20.Jun.2017, 08:43

Ako se nalazite na ovim spiskovima danas očekujte novac

Ako se nalazite na ovim spiskovima danas očekujte novac

Pored dečjeg i roditeljskog dodatka za mesec maj, danas počinje isplata invalidskih primanja, dodatk za pomoć i negu drugog lica, kao i redovna isplata naknade nezaposlenim koji se nalaze na evidenciji NSZ.. Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navode da danas počinje isplata osnovnih invalidskih primanja vojnih invalida i korisnika porodične invalidnine za maj 2017. godine, kao i isplata dečijih i roditeljskih dodataka za korisnike...

Detaljnije >>

Izvor: BKTV News, 19.Jun.2017, 11:46

U utorak isplate za ove grupe građana

U utorak isplate za ove grupe građana

Ukoliko ste korisnici neke od ovih usluga, u utorak stiže uplata.. Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopšteno je da u utorak počinje isplata osnovnih invalidskih primanja vojnih invalida i korisnika porodične invalidnine za maj mesec. Sutra će takođe početi...

Detaljnije >>