Ministarstvo: Rekordno visok iznos naknada za porodilje, roditeljski i dečji dodatak

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jul.2019, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Rekordno visok iznos naknada za porodilje, roditeljski i dečji dodatak

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštilo je danas da je u 2019. obezbedilo rekordno visok iznos novčanih sredstava u poslednjih 10 godina, namenjen za isplatu naknada zarada za porodilje, roditeljski i dečji dodatak, kao i troškove boravka dece u predškolskim ustanovama, koji je dvostruko veći od iznosa 2008. godine.

U 2019. godini Ministarstvo je predvidelo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 58 milijardi dinara u svrhu isplata naknada zarada za porodilje, roditeljski i dečji dodatak i troškove boravka dece u predškolskim ustanovama, dok je 2008. godine u tu svrhu utrošeno 25,8 milijardi dinara.

U prvoj polovini godine primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom utrošeno je 22,7 milijardi dinara za naknade zarade na porodiljskom odsustvu i za naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta, a sa roditeljskim i dečjim dodatkom 34,5 milijardi dinara.

Ukupno finasijskih sredstava koja su izdvojena za roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete iznose više od 11 milijardi dinara.

"Resor kojim rukovodim ulaže maksimalne napore kako bismo trudnicama i porodiljama omogućili bolje uslove, i uvećamo davanja koja su pre svega namenjena deci u skladu sa mogućnostima koje kao država imamo", rekao je ministar rada Zoran Đorđević, navedeno je u saopštenju.

Novčana davanja koja su utrošena za te namene 2009. godine iznosila su 31,1 milijardu dinara, 2010. godine 34,6 milijardi, 2011. godine 37,6 milijardi, dok je u 2012. godini utrošeno nešto više od 40 milijardi dinara.

Iznos namenjen porodiljama u 2013. godini iznosio je 43,6 milijardi dinara.

U 2014. godine sredstva namenjena porodiljama se uvećavaju za pet milijardi dinara i iznosila su nešto više od 48 milijardi dinara.

Iznos utrošenih sredstava u 2015. i 2016. godini iznosio je 49,5 milijardi dinara, odnosno i 50,1 milijardu dinara, navedeno je u saopštenju.

Tokom 2017. godine obezbeđeno je još više sredstava, kada je utrošeno 52,4 milijarde dinara.

"Ovo je najbolji primer da kako je naša ekonomija jača to su i sredstva za našu decu i porodilje veća. Jasna je politika predsednika Aleksandra Vučića i stav da je natalitet jedan od prioriteta. Ministarstvo je to primenilo u potpunosti, te je u 2018. godini iznos utrošenih sredstava za navedene svrhe 53,6 milijardi dinara", rekao je Đorđević.

Ministar je istakao da će država nastaviti i u budućnosti da obezbeđuje sve više sredstava, ali i da kroz druge mere unapređuje sistem brige prema deci i majkama, a u skladu sa mogućnostima države.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo: Rekordno visok iznos naknada za porodilje, roditeljski i dečji dodatak

Izvor: Beta, 18.Jul.2019

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštilo je danas da je u 2019. obezbedilo rekordno visok iznos novčanih sredstava u poslednjih 10 godina, namenjen za isplatu naknada zarada za porodilje, roditeljski i dečji dodatak, kao i troškove boravka dece u predškolskim...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.