Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2020, 02:14

Sretenje - put ka slobodi i obnovi srpske države

Sretenje - put ka slobodi i obnovi srpske države

Centralna državna ceremonija obeležavanja Sretenja održana je danas u Orašcu, a predvodili su je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je sretenjska odlikovanja zaslužnim pojedincima i poručio je da danas, kada su srpske institucije ugrožene širom regiona, moramo da budemo postojani, ali i da kažemo da za nas rat nije opcija, već samo mir i saradnja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je povodom današnjeg praznika, Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Među odlikovanima su pojedinci, institucije i udruženja u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije.

Predsednik Češke Miloš Zeman koji je odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti, književnik Peter Handke Ordenom Karađorđevom zvezdom prvog stepena i akademik Dušan Kovačević Sretenjskim ordenom prvog stepena, nisu prisustvovali današnjoj svečanosti.

Oni su, kako je rečeno, izrazili veliko žaljenje što nisu u mogućnosti da prisustvuju današnjoj ceremoniji, pa će im visoka odličja biti uručena naknadno.

Svečana ceremonija je počela izvođenjem himne Srbije "Bože pravde" u izvođenju hora Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Dodeli odlikovanja prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora..

"Moramo biti postojani, ali i reći da je naš izbor mir i saradnja"

"Danas, kada su naše institucije širom regiona ugrožene, kada se preti opstanku SPC na teritoriji Crne Gore i kada se preti opstanku srpskog identiteta na teritoriji BiH, neretko i nekih zemalja EU, moramo da budemo postojani i snažni i da kažemo da rat za nas nije opcija, već da su naši izbori samo mir i saradnja. Ali, takođe, i da za nas kapitulacija nije mogućnost", poručio je Vučić na svečanosti dodele sretenjskih odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Predsednik Srbije naglašava da će Srbija postojati i opstajati zajedno sa svojim narodom i da se nikada neće stideti srpskog roda.

"Ma gde Srbi da žive, moći će da očekuju pomoć svoje srpske države, ma gde da živi sprski narod potrebni su sloboda i mir", naglasio je Vučić.

Kaže da Srbija raste i osvaja ne nove prostore i teritorije, već nove vrednosti.

Predsednik podseća da je Srbija prošla u svojoj istoriji kroz mnoge krvave ratove i podnela žrtve koje niko drugi ne bi mogao da podnese i istakao a smo sve to podneli upravo da ih ne bi ponovo bilo, zbog čega je jedina ostvariva politika ona koju je formulisao Bora Pekić:' treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih'".

Primećuje Vučić da su upravo to radili i naši pradedovi praveći zemlju ne za sebe već nas i dodaje da zato treba da čuvamo ono što su oni napravili i jačamo zemlju za one koji će tek doći, a to je slobodna i nezavisna Srbija, naša jedina i najlepša Srbija.

Vučić je čestitao Dan državnosti i istakao da ne postoji bolji dan od ovog da se podsetimo koliko je za snove i ostvarenje njihovo malo potrebno, kao i da je za početak oslobađanja države i nezavisnost bilo potrebno tek oko 300 ljudi u jednoj jaruzi, gde su se srpski prvaci zakleli na krv, čime su naši očevi udarili temelj moderne nacije.

Istoričar Leopold fon Ranke je to nazvao srpskom revolucijom, koja se završila 31 godinu kasnije kada je proglašen prvi srpski Ustav i kada se Srbija ustrojila kao moderna država, naveo je Vučić.

Kako je rekao predsednik, u revolucijama je najteže napisati njihov kraj, a Srbija je to uradila na najlepši način, donošenjem Sretnjskog ustava koji je uveo slobodu, prava i podelio vlasti, što je bio i jedan od najliberalnijih ustava po pitanju svetskih i evropskih vrednosti.

Vučić ističe da kada nas danas pitaju gde smo, odgovaramo da smo odgovor dali još te 1935. godine sa Sretenjskim ustavom i da smo deo slobodno sveta, tradicije i vrednosti koje su bile temelj Evrope i barjak ispod kojeg je okupljen sav demokratski svet.

Predsednik podseća da je Srbija u dva svetska rata dala više nego što je imala i da su stradale čitave generacije, kao i da smo tada nosili zastavu slobode u čitavom regionu oslobađajući i druge narode kojim smo omogućili da budu slobodne države i nacije i to odričući se i sopstvenog intenziteta samo da bi taj san bio zajednički.

Srbija je to skupo platila i ponovo nastala kao suverena i nezavisna država koja se danas ne stidi ni svog imena ni identiteta, niti svoje prošlosti i onih koji su je junačkom krvlju gradili.

Vučić navodi da smo posle silnih eksperimenata i promašaja shvatili da je Marićevića jaruga samo početak, kao i oni koji su je sanjali, da treba da izađemo iz nje slobodni i uspravni, ali i da shvatimo da, kao i oni, možemo više i gotovo sve.

"Da poverujemo u sebe sopstvenu zemlju i damo joj slobodu i pravo da odlučuje. I naš narod da ponovo krenemo da rađamo, ne postoji danas važniji zadatak od toga", poručio je Vučić.

Dodao je da smo danas među najuspešnijim evropskim zemljama po pitanju ekonomije i da sve što radimo treba da služi za nove generacije.

Predsednik je poručio da zato neuspeh ne postoji za nas kao opcija, kao i da kada je reč o slobodi - da se to odnosi za ceo naš narod i da ne smemo da zaboravimo na naš narod preko Drine i Dunava, i u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i drugim zemljama.

"Moramo da uradimo sve sto možemo da ljude iz sveta vratimo u Srbiju, jer nema ni lepše ni bogatije zemlje. Moramo da radimo više i uveren sam da će njihova pomoć biti veća", zaključio je predsednik Vučić.

Centralna ceromonija u Orašcu

Centralna državna ceremonija obeležavanja Sretenja održana je danas u Orašcu, a predvodili su je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Gojković i Čubrilović su položili vence na spomenik voždu Karađorđu, a pre polaganja pomen je služio episkop šumadijski Jovan.

Čestitajući građanima Srbije Dan državnosti, predsednica parlamenta Maja Gojković je istakla da je u Orašcu započet put ka slobodi i obnavljanju srpske države i da se danas obeležava jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji.

“I danas su pred nama izazovi, sa kojima moramo mudro da se nosimo, kao i pre 216 godina. Da bismo sačuvali slobodu i nezavisnost, utemeljenu na principijalnoj politici i vojnoj neutralnosti, moramo da nastavimo da razvijamo našu državu”, rekla je Gojković.

Ona je istakla da je Srbija danas, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, politički i ekonomski stabilna država, poštovana u svetu, koja, kako je rekla, strpljivo obnavlja stara i gradi nova prijateljstva i na Istoku i na Zapadu.

U vremenu izazova neophodna je, kaže, Karađorđeva hrabrosti da se vodi nezavisna politika i da se brani pravo naroda da sam donosi svoje odluke, ali i Miloševa mudrost.

“Ugledajući se upravo na tu politiku, kojom je nakon ustanaka omogućio opstanak Kneževine Srbije, mi danas nastojimo da ojačamo Srbiju, da sačuvamo njen teritorijalni integritet i suverenitet, da brinemo o našem narodu svugde, i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, u čitavom regionu. To pokazuje i današnji susret predsednika Vučića sa Srbima iz regiona”, rekla je Gojković.

Predsednica skupštine je primetila da se Srbija, kako je rekla, razvija snažnije nego ikada u savremenoj istoriji, navodeći da raste zaposlenost, privredni rast, strane investicije.

“Zato sada imamo sigurniju i izvesniju budućnost”, rekla je Gojković.

Simbol Srbije koja se gradi i razvija je auto-put “Miloš Veliki”, rekla je Gojković i podsetila da je doneta odluka da se krene u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju auto-puta koji će poneti ime po Voždu Karađorđu.

Istovremeno je ukazala da se mora sačuvati narod i da je potrebno zaustaviti njegovo nestajanje.

“Znamo da nas istorija obavezuje, a isto tako znamo da mi i danas istoriju stvaramo. Učinićemo sve da naše buduće pobede budu u miru i nećemo dozvoliti da nas od puta razvoja i napretka odvoje oni koji na žele dobro ni našem ni sopstvenom narodu”, poručila je Gojković na ceremoniji u Orašcu.

Prema njenim rečima, najvažniji zadatak mora biti modernija i bogatija Srbija koja će se uspešno nositi sa svim izazovima sutrašnjice.

Ona je naglasila i da je skup u Orašcu, ne samo utvrdio put oslobođenja, već je i zametak i osnova svih kasnijih narodnih skupština.

“Tako i one Velike narodne skupštine u Kragujevcu, na kojoj je 30 godina kasnije, u borbi protiv Turaka sa mukom stvorena Kneževina Srbija, upravo na Sretenje 1835. godine, dobila i svoj prvi ustav - Sretenjski ustav”, podsetila je Gojković.

“Kao što se ponosimo Karađorđem i Milošem, možemo da se ponosimo prosvećenim ljudima, kao što je Dimitrije Davidović, tvorac Sretenjskog Ustava. Taj ustav, jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih tog vremena, Srbiju je stavio u red sa onim ne tako velikim brojem država koje su u to vreme imale ustave”, podvukla je Gojković.

Čubrilović je čestitajući Dan državnosti poručio da nema časti bez odgovornosti, navodeći da u Orašcu, na svetom mestu za sve Srbe, ma gde živeli, oseća čast i odgovornost prema precima i svima koji su otpočeli borbu za nacionalno oslobođenje.

Studenti iz centralne Srbije proslavili Sretenje u Mitrovici

Grupa od 160 studenata i postdiplomaca iz centralne Srbije, okupljena u Akademiji mladih lidera SNS-a pri Fondaciji "Za srpski narod i državu", boravi na Dan državnosti Srbije u Kosovskoj Mitrovici, gde je imala priliku da razgovara sa zvaničnicima Srpske liste i kolegama studentima Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u tom gradu.

Na prijemu priređenom u amfiteatru Tehničkog fakultetima, domaćinima i gostima praznik je čestitao zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Dušan Kozarev, koji je istakao da je veoma važno to što će mladi ljudi koji su budućnost Srbije upoznati nacionalnu kolevku upravo na veliki državni praznik.

On je ukazao da je značajno i to što će Srbiju sutrašnjice graditi upravo s tim znanjem i osećajem odgovornosti prema onome što je osnov našeg identiteta.

"Srbija je mala zemlja, ali je naša i rezervne nemamo. Mnogo smo je puta u prošlosti branili oružjem i za nju umirali, međutim, danas smo dužni da se borimo tako što ćemo za nju živeti. Svaki metar puta ili pruge koji izgradimo, svaka fabrika, svako novorođeno dete, jesu naši Mišari, Ivankovci, Cerovi i Kajmakčalani. Zato ostanimo ovde, pod srpskim barjakom, i borimo se tako što ćemo svakoga dana uraditi makar jednu simboličnu stvar za svoju zemlju, i tako što ćemo makar jednim dobrim delom pomoći svom sugrađaninu", rekao je Kozarev.

On je istakao da je uveren da će jednog dana buduće generacije "s divljenjem govoriti o ovim tegobnim decenijama u kojima je srpski narod na KiM bio doveden na rub opstanka, ali je uspeo da se održi i sačuva zemlju svojih predaka i svoje svetinje".

Studenti iz centralne Srbije danas trodnevnu posetu Kosovu i Metohiji završavaju obilaskom jezera Gazivode, Rajske banje i povratničkog naselja Sunčana dolina u Zvečanu.

“Zbog toga mi, njihovi potomci, odajemo im dužan pomen i negujemo kulturu sećanja na njihovo herojstvo. Dok je Srba slaviće se današnji dan, jer to je dan početka Prvog srpskog ustanka, dan koji simbolizuje nastanak moderne srpske države i dan donošenja Sretenjskog Ustava”, podsetio je Čubrilović.

On je istakao da Srbija i RS otvoreno i iskreno sarađuju na svim poljima bez ikakve štete po bilo koji drugi narod ili državu, navodeći da ta saradnja nikada nije bila bolja i plodotvornija.

Ukazao je da je Srbija investirala značajna sredstva u skoro svakoj opštini u RS, kao i u nekoliko opština u Federaciji BIH u kojima su Srbi većina, ističući da je RS na tome zahvalna.

“RS nema nikog u svetu ko joj pruža toliku pomoć, kao što Srbija nema nikog ko joj je toliko odan i u nju zagledan kao RS”, rekao je Čubrilović.

Srbija danas i sutra obeležava Sretenje - Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.

Kao državni praznik proglašen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje.

Ceremoniji su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije...

Popović: Ustavnost i sloboda temelji državnosti Srbije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, povodom praznika Sretenje - Dana državnosti Republike Srbije, izjavio je danas da je srpski narod svoj identitet izgradio na beskompromisnoj volji da bude slobodan i da ima svoju državu.

Popović je podsetio da je na Sretenje 1804. otpočela borba za slobodu srpskog naroda, a 1835. godine, usvajanjem prvog Ustava Kneževine Srbije, postavljen je temelj ustavne, moderne i uređene srpske države.

"Današnja Srbija, koja jača iz dana u dan, ima nove izazove koji su sazdani na temeljima naših neprolaznih vrednosti. Zbog toga ćemo nastaviti da razvijamo i jačamo našu voljenu Srbiju, sačuvamo Kosovo u granicama naše otadžbine i odbranimo narod i svetinje u Crnoj Gori", istakao je Popović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je naglasio da Srbija i srpski narod ne sme da dozvoli da se razgradi i uništi Republika Srpska, kao i da je neophodno da naša zemlja radi na jačanju veza sa prijateljima u svetu, a posebno sa bratskom Rusijom.

"Uveren sam da kod Srba danas postoji snaga i nepokolebljiva odlučnost da ispune istorijsku misiju ovog pokolenja i da generacijama koje dolaze preda bolju, uspešniju i snažniju Srbiju", zaključio je Popović, koji je u Orašcu prisustvovao centralnoj državnoj ceremoniji povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije.

Selaković položio venac na Spomenik neznanom junaku

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković, povodom obeležavanje Dana državnosti, položio je jutros vence na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Selaković se upisao u Spomen knjigu.

On je izvršio i smotru počasne jedinice Garde Vojske Srbije.

"Gugl" u znaku Dana državnosti Srbije

Najveći svetski Internet pretraživač "Gugl" posvetio je danas početnu stranu svog srpskog domena Danu državnosti Srbije, postavivši na logo sliku srpske zastave.

Klikom na sliku otvara se lista sajtova, na kojima se govori o Danu državnosti, stranice medijskih kuća i Vikipedije.

Čestitke predsedniku Srbije povodom Dana državnosti uputili su brojni svetski zvaničnici među kojima su predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Kine Si Đinping, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Sretenje su predsedniku Vučiću čestitali i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Prestonica Srbije je povodom državnog praznika ukrašena sa dve hiljade srpskih zastava, a do utorka, Most na Adi i Brankov most biće osvetljeni u bojama zastave Republike Srbije.

U bojama zastave biće osvetljene i Palata Albanija, Avalski toranj i fontana na Slaviji, čiji će muzički repertoar, kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, biti prilagođen prazničnom raspoloženju, pa će biti emitovane patriotske pesme.

Marković: Nijedan narod nema ovakav praznik

Srbija danas slavi Dan državnosti, a istoričar Predrag Marković kaže da je srpska revolucija 1804. godine prvi događaj gde se jedan mali narod sam oslobodio i stvorio izuzetno napredno društvo.

"Nijedan narod nema takav praznik, to nam je bilo malo, pa smo u prvoj generaciji posle toga, doneli najslobodoumniji Ustav u Evropi, istočno od Belgije i Francuske", ističe Marković za RTS.

On je rekao da moramo stalno da ponavljamo koliko je to divan praznik, jer ustanak zvuči uobičajeno.

Prema njegovim rečima, srpska revolucija 1804. godine je prvi događaj gde se jedan mali narod sam oslobodio i stvorio izuzetno napredno društvo.

Srbija obeležavao dva velika događaja. Narodna skupština je 2001. godine usvojila kao zvanični praznik. "Sretenje tako spaja ratničku borbu za slobodu Srba od Turaka i početak moderne evropske demokratije", rekao je Marković.

"Narod koji je bio toliko ugrožen da su se vođe okupile u jednoj jaruzi i krile se po šumi kao zveri, u jednoj generaciji se sopstvenom borbom oslobodio", kaže Marković.

To, kaže ovaj istoričar, ljudi treba da znaju i da se ponavlja.

"Srbi su radili da se oslobode od vlasti ogromne moćne sile kao što je turska carevina i uspeli su da 1835. postanu najslobodniji narod u Evropi", kaže on.

Ustav Dimitrija Davidovića rađen je po ugledu na Belgiju i Francusku. Ti demokratsku ustavi su kasnije usvojeni u celom svetu, dodaje Marković.

"Ali treba imati u vidu da smo prva zemlja koja je ukinula feudalizam. Dok kod naše braće Rumuna 1835. još postoje robovi, svaki Srbin je slobodan građanin. Mi smo generacijama i po pravima i slobodama bili ispred Rumunije, Austrougarske, Rusije", naveo je Marković.

To što neko ne zna šta slavimo kriv je i školski sistem, kao i mediji, smatra Marković, jer u većini najava se to formalno ističe.

"Naš ustanak je jedini koji je uspeo i to je ono što je veličanstveno u tom ustanku iz 1804. godine", kaže poznati istoričar.

Brnabić: Evropska budućnost prioritet

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas građanima 15. februar – Dan državnosti Srbije i istakla da je evropska budućnost prioritet, saopšteno je iz njenog kabineta.

"U ime Vlade Srbije i svoje lično ime, čestitam građanima Srbije Dan državnosti, uz podsećanje na Sretenjski ustav, temelj moderne srpske države kao i uspomene na slavne pretke čiju viziju moderne i slobodne države mi danas živimo", rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da samo ekonomski jaka i stabilna Srbija može biti istrajna u rešavanju pitanja od državnog i nacionalnog interesa i posvećena jačanju saradnje u regionu.

"Zato svesni odgovornosti moramo zajedno da je čuvamo", napisala je Brnabić u čestitki.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti
Marković za RTS: Nijedan narod nema ovakav praznik

Marković za RTS: Nijedan narod nema ovakav praznik

Izvor: RTS, 15.Feb.2020

Istoričar Predrag Marković rekao je za RTS da je srpska revolucija 1804. godine prvi događaj gde se jedan mali narod sam oslobodio i stvorio izuzetno napredno društvo. Nijedan narod nema takav praznik, to nam je bilo malo pa smo u prvoj generaciji posle toga, doneli najslobodoumniji Ustav...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.