Srbija sutra obeležava Dan državnosti

Izvor: NaDlanu.com, 14.Feb.2013, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija sutra obeležava Dan državnosti

Srbija sutra obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na dan kada je 1804. godine počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi ustav Srbije.

Dan državnosti biće obeležen brojnim ceremonijama - počev od danas, kada će u svim školama biti održan poseban čas posvećen tom prazniku, a na Kalemegdanu će biti počasna artiljerijska paljba.Skupština Srbije održaće u petak svečanu sednicu, a poslanicima će se obratiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.Najviši >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << državni zvaničnici položiće vence na Spomenik neznanom junaku na Avali i u Crkvi Svetog Đjorđa na Oplencu.U Knez Mihailovoj ulici i na Trgu Republike u Beogradu reprezentativni orkestar Garde održaće promenadni defile u 15 časova. Promenadni defile u Nišu održaće Vojni orkestar Niš.Odlukom Ministarstva kulture i informisanja ulazak u sve galerije i muzeje u Srbiji biće besplatan 15, 16. i 17. februara.U Srbiji se od 2001. godine 15. februar obeležava kao Dan državnosti. Do prošle godine slavio se samo jedan praznični dan, a zatim je izmenama zakona i 16. februar postao neradan dan.Dan državnosti obeležava se 15. februara u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu, pod vodjstvom Djordja Petrovića Karadjordja, počeo Prvi srpski ustanak.Istog dana 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupstini u Kragujevcu, proglašen je prvi ustav koji se, po verskom prazniku na koji je donet, zove Sretenjski ustav. Autor ustava bio je Dimitrije Davidović.(Izvor:B92)
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije,   Tomislav Nikolić

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija obeležava Dan državnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Feb.2013, 01:38

Srbija danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na dan kada je 1804. godine počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi ustav Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.