SRBIJA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI

Izvor: TimockeVesti.net, 15.Feb.2024, 06:01

SRBIJA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI

Danas se u Srbiji obeležava Dan državnosti, u sećanju na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu započeo Prvi srpski ustanak protiv Otomanskog carstva, kao i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi Ustav, označavajući početak moderne državnosti.
Skupština Srbije, 10. jula 2001. godine, donela je odluku da se Dan državnosti proslavlja 15. i 16. februara svake godine. Ovaj značajan datum podseća na hrabre trenutke iz istorije kada se srpski narod borio za svoju slobodu >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << i nezavisnost.
Srpska pravoslavna crkva takođe obeležava ovaj dan kao Sretenje, verujući da 15. februar označava prelazak zime u proleće. Ovaj praznik ima poseban značaj u crkvenom kalendaru, označavajući četrdeseti dan od rođenja Isusa Hrista, kada je Bogorodica došla u hram i srela starca Simeona.
Članak SRBIJA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srećan Dan državnosti Srbije!

Izvor: Bor030.net, 15.Feb.2024

Srbija obeležava 15. februar u znak sećanja na dan kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, 1804. godine, ali i kao podsećanje na Sretenje 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi Ustav Kneževine Srbije.     Kako sprečili popunu Srba protiv diktature i zuluma dahija, 4. februara 1804....

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.