Obeležavanje Sretenja - Dana državnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2018, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Sretenja - Dana državnosti

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obeležio je nizom manifestacija Sretenje – Dan državnosti Srbije koji se proslavlja u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i počelo oslobođenje od Turaka i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

"eprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije izveo je u centru Beograda promenadni defile od Trga Republike i Knez Mihailove ulice do Vojnog muzeja.

Brojni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << građani pratili su nastup orkestra Garde koji je današnji defile u glavnoj prestoničkoj ulici započeo uz zvuke "Marša na Drinu", a na repertoaru su se smenjivali marševi i koračnice koje su izvodili na nekoliko mesta duž ove pešačke zone. Spontani aplauz ispratio je svaku numeru defilea u kome su posebno uživali najmlađi sugrađani.

U okviru obeležavanja Dana državnosti, niški Vojni orkestar izveo je, takođe, promenadni defile u tom gradu od Trga kralja Milana i Obrenovićeve ulice do Trga kralja Aleksandra.

Povodom Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije, jedinice Kopnene vojske i Komande za obuku danas su organizovale prikaz naoružanja i vojne opreme u Užicu, Prijepolju, Loznici, Subotici, Boru, Paraćinu, Jagodini i Petrovcu na Mlavi.

Brojni građani, deca iz školskih i predškolskih ustanova, predstavnici lokalne samouprave, organizacije rezervnih vojnih starešina i predstavnici medija u gradovima u kojima ne stacioniraju jedinice Vojske Srbije, imali su prilike da vide naoružanje, sredstva i opremu koje jedinice Vojske Srbije koriste u radu.

Posmatrači su posebno bili zainteresovani za prikaz pešadijskog naoružanja i opreme, telekomunikacionih i optoelektronskih sredstava, radara i topova, kao i za razgovor sa pripadnicima vojske u čemu su po običaju najviše prednjačili naši najmlađi sugrađani.

U današnjim aktivnostima učestvovali su pripadnici Prve i Druge brigade kopnene vojske, Rečne flotile, Centra za obuku kopnene vojske, Komande za razvoj Timočke brigade, Komande za razvoj Rasinske brigade, Centra za obuku logistike, Centra ABHO i pripadnici Intervidovskog poligona "Pasuljanske livade".

Ovim aktivnostima Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije počeli su obeležavanje Dana državnosti Srbije koji se proslavlja u znak sećanja na Sretenje 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak i počelo oslobođenje od Turaka i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Centralna državna ceremonija proslave Sretenja – Dana državnosti Srbije održaće se u Orašcu, 15. februara 2018. godine u 11 časova. Istog dana, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao izaslanik predsednika Republike položiće venac kod Spomenika Neznanom junaku na Avali, u 8 časova u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića.

Odavanje vojnih počasti i polaganje venca delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije biće organizovano i u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole, istog dana u 13 časova.

Vojni muzej u Beogradu biće otvoren 15. i 16. februara, od 10 do 18 časova, za besplatan obilazak izložbene postavke u ovoj vojnoj ustanovi kulture.

Proslava Dana državnosti Srbije, kroz praznovanje Sretenja – 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.

Brnabić čestitala građanima Dan državnosti Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić čestitala je danas građanima Srbije Dan državnosti.

"U ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime, čestitam građanima Srbije Dan državnosti, ponosna na Sretenjski ustav, čijim su usvajanjem još 1835. godine postavljeni temelji moderne srpske države", navela je Brnabić u čestitki.

Duh tog Ustava, kako je dodala, dao je osnov da gradimo državu zasnovanu na vrednostima slobode, pravde i tolerancije, koje su važne za svako društvo koje želi da napreduje.

"Sledeći te principe, danas je evropska budućnost naš prioritet. Istrajni smo u rešavanju pitanja od državnog i nacionalnog interesa i posvećeni smo jačanju saradnje u regionu", navela je premijerka.

Podsećanjem na Prvi srpski ustanak, koji je, kako je navela, otvorio put ka oslobođenju, obeležavamo Dan državnosti i kao uspomenu na slavne pretke.

"Njihovu viziju slobodne i moderne države mi danas živimo, svesni odgovornosti da moramo zajedno da je čuvamo", rekla je Brnabić u čestitki.

Vulin: Za očuvanje državotvornosti na evropskom putu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao je svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Sretenje - Dan državnosti Srbije, ističući da je u srpskoj istoriji ovaj dan od posebnog značaja, prevashodno zbog želje srpskog naroda da stvori modernu srpsku državu i trajan je izvor i nadahnuće budućim pokolenjima.

"Izborom datuma donošenja prvog Ustava Kneževine Srbije i početka Prvog srpskog ustanka za dan državnosti, građani Srbije potvrdili su volju za očuvanjem viševekovne državotvornosti na evropskom putu", naveo je Vulin, saopštilo je resorno ministarstvo.

Izrazio je uverenje da će pripadnici Ministarstva i VS u predstojećem periodu istrajati u nastojanju da Srbija dobije svoje mesto i postane uvažen segment ka uključivanju u regionalne, evropske i svetske integracije.

"Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu".

"Siguran sam da ćemo uspeti da realizujemo planirane zadatke i ispunimo obaveze koje nam predstoje. Čestitam vam praznik i želim da zajednički uspemo da u narednom periodu pokažemo da smo na dobrom putu da postanemo značajan činilac novih bezbednosnih tokova u Evropi i svetu", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.