Neradan dan i 17. februar, 13. i 14. rade samo firme koje moraju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2012, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neradan dan i 17. februar, 13. i 14. rade samo firme koje moraju

BEOGRAD -

U cilju zaštite energetskog sektora države Vlada Srbije donela je sinoć odluku da petak, 17. februar bude neradan dan, a preporučila je da 13. i 14. februara rade samo firme koje moraju.

Vlada Srbije preporučila je, naime, da državni organi i institucije, ustanove, lokalna samouprava i privredni subjekti u ponedeljak, 13. i utorak 14. februara minimiziraju proces rada, ili, ukoliko postoji mogućnost, u potpunosti obustave rad, saopštila je vladina Kancelarija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za saradnju s medijima.

Zbog Dana državnosti 15. i 16. februar su, inače, neradni dani.

Radi sprečavanja redukcija i isključenja električne energije građanima, Vlada Republike Srbije naložila je Javnom preduzeću "Elektromreža Srbije" da sve neto prekogranične prenosne kapacitete u smeru ka Srbiji noćas od ponoći do 29. februara ove godine stavi na raspolaganje Javnom preduzeću "Elektroprivreda Srbije".

Ovom merom se suspenduje tržište prekograničnih kapaciteta i omogućava da se električna energija iz tranzita usmeri za potrebe Srbije, navedeno je u saopštenju.

Vlada je predložila ovu meru, jer su ekstremno niske temperature i obilne padavine uzrokovale nedostatak električne energije, a do sada preduzetim merama iscrpljene su mogućnosti za povećanje proizvodnje i nabavku električne energije na tržištu Srbije.

EPS demantuje medije

Apsolutno je netačna informacija da je tranzit energije preko Srbije obustavljena, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije(EPS).

Povodom učestalih, pogrešnih tumačenja u pojedinim medijima u vezi sa jučerašnjim Zaključkom Vlade o stavljanju neto prekograničnih kapaciteta samo za ulaz u Srbiju na korišćenje EPS, preduzeće je saopštilo da je to uobičajena praksa u svim državama u regionu i da je Srbija među poslednjima koja ovakvu ili sličnu meru primenjuje.

U saopštenju se navodi da to nikako ne znači krađu električne energije, kao što se navodi u pojedinim medijima, već samo omogućava da se deo sopstvenog kapaciteta prioritetno koristi za potrebe industrije i stanovništva Srbije.

EPS će, kako se naglašava, svu, pa i dodatnu energiju, kupiti i platiti na regionalnom tržištu.

EPS podseća da je u celoj Evropi, pa i u našem regionu veliki deficit energije i ona se teško nalazi, i to po veoma visokim cenama.

"Apsolutno je netačna informacija da je tranzit energije preko Srbije obustavljen. Dodatna uvozna energija je potrebna od ponedeljka i Elektroprivreda Srbije upravo dobija ponude", ističe se u saopštenju.

EPS je posebno naglasio da su prekogranični kapaciteti od susednih operatora prenosnih sistema koji su kupljeni za ulaz u Srbiju, i dalje na raspolaganju ostalim kupcima, tako da je tranzit električne energije preko Srbije moguć i za treću stranu.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.