Statua simbol Brisela u srpskoj narodnoj nošnji, iz nje teče šljivovica

Izvor: Blic, 14.Feb.2012, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Statua simbol Brisela u srpskoj narodnoj nošnji, iz nje teče šljivovica

Čuvena statua "Maneken Pis", simbol grada Brisela, biće sutra, na Dan državnosti Srbije, obučen u srpsku narodnu nošnju i iz nje će teći šljivovica.

Svečano oblačenje statue zajednički su organizovale vlasti grada Brisela i ambasada Srbije u Belgiji, najavljeno je iz ambasade. Istovremeno, statua će biti priključena na burence sa šljivovicom koju će prolaznici i turisti moći da degustiraju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Šezdesetak santimetara visoka statua dečaka koji piški, napravljena početkom sedamnaestog veka, predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u Briselu.

Prema legendi, podignuta je u čast mališana koji je na taj način ugasio fitilj bureta sa barutom koji su osvajači podmetnuli pod gradske zidine. U skladu sa viševekovnom tradicijom, statua se nekoliko puta mesečno svečano presvlači u različite kostime, prema rasporedu koji određuju gradske vlasti, a iz nje u zavisnosti od prilike, umesto vode, poteče pivo ili šampanjac.

Ovo će biti prvi put da "Maneken Pis" obuče srpsku nošnju i da iz njega teče šljivovica. Nošnja je šivena po meri, a nakon ceremonije, koja će trajati od podne do 16 časova, biće smeštena u kolekciju gradskog muzeja.

Povezane vesti: Srpska Vlada četiri puta pokušala da prevari Brisel

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iz statue dečaka koji piški teče šljivovica

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Feb.2012

Čuvena statua Maneken Pis, simbol Brisela, biće sutra na Dan državnosti Srbije obučena u srpsku narodnu nošnju. Iz statue dečaka koji piški teći će šljivovica.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Dečak u Briselu piški šljivovicu

Izvor: Mondo, 14.Feb.2012

Čuvena statua "Maneken Pis", simbol grada Brisela, biće sutra, na Dan državnosti Srbije, obučen u srpsku narodnu nošnju i iz nje će teći šljivovica.

Nastavak na Mondo...

Piss u srpskoj narodnoj nošnji

Izvor: Šumadija Press, 14.Feb.2012

Čuvena statua Manneken Piss, simbol grada Brisela, biće na Dan državnosti Srbije obučen u srpsku narodnu nošnju i iz nje će teći šljivovica.

Nastavak na Šumadija Press...

"Maneken Pis" u srpskoj narodnoj nošnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2012, 03:36

BRISEL -..Čuvena statua "Maneken Pis", simbol grada Brisela, danas je, na Dan državnosti Srbije, obučen u srpsku narodnu nošnju...Svečano oblačenje statue zajednički su organizovale vlasti grada Brisela i ambasada Srbije u Belgiji, a ceremoniji prisustvovao je i srpski ambasador Radoslav Diklić...Iako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Simbol Brisela danas "piški" srpsku šljivovicu

Izvor: TvojPortal.com, 15.Feb.2012

/vesti online/ Čuvena statua Maneken Pis, simbol grada Brisela, biće danas, na Dan državnosti Srbije, obučen u srpsku narodnu nošnju i "piškiće" šljivovicu. Maneken Pis u srpskoj nošnji Svečano oblačenje statue zajednički su organizovale vlasti grada Brisela i Ambasada Srbije u Belgiji, najavljeno...

Nastavak na TvojPortal.com...

"Maneken Pis" u srpskoj nošnji

Izvor: B92, 15.Feb.2012

Brisel -- Znamenje Brisela i turistička atrakcija, statua "Maneken pis", danas je, povodom Dana državnosti Srbije odeven u srpsku narodnu nošnju...Zvanice, mnogobrojni turisti i radoznalci besplatno su počašćeni srpskom šljivovicom...Na svečanosti na malom trgu u centru Brisela gde je mala zidna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.