Mali čestitao Sretenje: Danas slavimo modernu Srbiju FOTO

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 09:25

Mali čestitao Sretenje: Danas slavimo modernu Srbiju FOTO

Siniša Mali čestitao je svom Instagram nalogu Dan državnosti građanima Srbije.

“Svaki Srbin i bez svake razlike jednak je pred zakonima Srbskim, kako u odbrani, tako i u kazni na svim sudovima od najmanjeg do najvećeg," započeo je on, citirajući deo Sretenjskog ustava.

"Ovo je samo deo Sretenjskog ustava iz 1835. godine, modernog i za to vreme izuzetno liberalnog najvišeg pravnog akta tadašnje Кneževine Srbije.

Srbija je država koja je još u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 19. veku imala jedan od najmodernijih Ustava u Evropi, zemlja tako bogate istorije da možemo samo da budemo ponosni na svoje pretke što su nam taj ponos ostavili u nasleđe. Zemlja velikih državnika koja nam ostavlja u amanet da i mi dalje moramo da generacijama koje dolaze ostavimo samo ponos. Ponos na državno uređenje, na ekonomski napredak, na brigu o njenim građanima."

"Ustavne tekovine koje smo nasledili nastavak su slobodarskog duha našeg naroda koji je, takođe na današnji dan, 1804. podigao Prvi srpski ustanak označivši time početak sukoba sa imperijom, početak oslobađanja i ujedinjenja.

Danas slavimo ova dva važna momenta srpske istorije, događaje koji su srpskom narodu trasirali slobodu, demokratiju, poštovanje ljudskih prava.

Danas slavimo i današnju modernu Srbiju.

Svim građanima Republike Srbije čestitam Dan državnosti! Živela Srbija!" napisao je Mali.

"Srbija danas slavi Dan državnosti Sretenje u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa, ali i na 15. februar 1835. godine kada je donet Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.

Ovi datumi su nam važni jer predstavljaju početak oslobođenja Srba i početak ustavnosti Srbije, pokazuju i potvrđuju slobodarski duh i herojstvo našeg naroda, našu hrabrost, istrajnost, neustrašivost i ljubav prema našoj državi.

Svim građanima i građankama Srbije čestitam Dan državnosti Sretenje! Živela Srbija," napisao je Mali na svom Instagram nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.