Istorijat himne Republike Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2022, 03:11

Istorijat himne Republike Srbije

Dan državnosti prilika je i da se podsetimo prve „svečane pesme“ kneževine, kako je Miloš Obrenović nazvao buduću-naručenu himnu Države Srbije.

Prvi tekst himne države Srbije napisao je Dositej Obradović, paroh, prvi ministar obrazovanja Srbije. Muzika nikada nije komponovana. Tekst se samo proklamovao u svečanim prilikama. Refren je upečatljiv:

Vostani Serbije!

Davno si zaspala,

U mraku ležala.

Sada se probudi
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
I Serblje vozbudi!

Drugi tekst za himnu, trebalo je da napiše, po nalogu Kneza, Đura Jakšić, koji nije ni odgovorio na pismo srpskog vladara. Treći /i prvi zvanični/ tekst za sadašnju himnu Srbije napisao je Jovan Jovanović - Zmaj, a muziku komponovao Kornelije Stanković. I partitura i tekst su zauvek izgubljeni.

Stihove današnje Himne Republike Srbije napisao je rođeni senćanin, književnik i upravnik Narodnog pozorištaJ ovan Đorđević, sa ciljem veličanja srpske istorije i dinastije Obrenović.

Kompozitor muzike je slovenac Davorin Jenko, "Slovenac po rođenju, a Srbin u duši". I testament je napisao na ćirilici, zbog čega mu je Austrijska monarhija konfiskovala svu imovinu.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.