Izvor: Nezavisne Novine, 15.Feb.2017, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas Dan državnosti Srbije, ceremonija na Oplencu

BEOGRAD - U Srbiji se danas obilježava Dan državnosti - Sretenje, a ceromoniju u crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu kod Topole predvodiće predsjednica parlamenta Maja Gojković.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Gojković će položiti vijenac i odati počast na grobu vožda Karađorđa, a obratiće se prisutnima.

Planirano je i izvođenje umjetničkog program.

Vijence će na Oplencu položiti i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Aleksandar Vulin, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Milenko Savanović.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je potpisao ukaze o odlikovanju 84 ličnosti i institucija, kao i pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a juče je prisustvovao svetoj misi za državu u crkvi Krista Kralja povodom obilježavanja Dana državnosti.

On će položiti vijenac na spomenik Neznanom junaku na Avali i održati svečani prijem.

Sretenje - Dan državnosti Srbije obilježava se u spomen na početak Prvog srpskog ustanka (15. februar 1804) i čin proglašenja (Sretenjskog) Ustava Knjaževine Srbije (15. februar 1835).

Ustanički skup održan je 14. februara 1804. godine u Orašcu i tada je za vođu ustanka izabran Ðorđe Petrović.

Ovaj događaj predstavlja početak obnove srpske državnosti poslije viševekovne otomanske vlasti.

Ustanička vojska je pod vođstvom Karađorđa u narednih nekoliko godina u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, Beograda i drugim mjestima, porazila otomanske snage i oslobodila gotovo cijeli Beogradski pašaluk.

U Srbiji su povodom Dana državnosti 15. i 16. februar neradni dani.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije,   Vojska Srbije

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Danas Dan državnosti Srbije, ceremonija na Oplencu

Izvor: Cafe.ba, 15.Feb.2017

U Srbiji se danas obilježava Dan državnosti - Sretenje, a ceromoniju u crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu kod Topole predvodiće predsjednica parlamenta Maja Gojković.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.