Dan državnosti Srbije obeležen u Pekingu

Izvor: RTS, 22.Mar.2019, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan državnosti Srbije obeležen u Pekingu

Ambasada Srbije u Pekingu organizovala je svečani prijem povodom Dana državnosti Srbije. Događaj je organizovan sa mesec dana zakašnjenja zbog, kako su objasnili organizatori, proslave najvažnijeg kineskog praznika tokom februara.
Svečanosti su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora u Kini, partijski i državni funkcioneri, zatim profesori, studenti, umetnici i Srbi koji žive u Pekingu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ambasador Srbije u Kini Milan Bačević rekao je da dve zemlje imaju dugu tradiciju prijateljstva.
"Bolje upoznavanje naroda i kultura predstavlja osnovu svakog produbljivanja odnosa između država", rekao je Bačević, ističući važnost otvaranja Kulturnog centra Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu.
"Veoma sam ponosan na činjenicu da su tokom mog mandata u Pekingu odnosi dve zemlje podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, što je učinjeno prilikom posete predsednika Si Đinpinga Beogradu 2016. godine", naveo je Bačević u govoru, nakon intoniranja himni Srbije i Kine.
Bačević je najavio da će u aprilu predsednik Aleksandar Vučić učestvovati na Drugom forumu "Pojas i put", a premijerka Ana Brnabić na Samitu 16+1 u Dubrovniku.
Ambasador je govorio i o ekonomskoj saradnji Kine i Srbije i ocenio da je kineska investicija u Železaru Smederevo "značajna za razvoj srpske privrede, ali i važna u socijalnom kontekstu jer je sačuvano 5.000 radnih mesta".
"Zadovoljni smo napretkom infrastrukturnih projekata koji se sprovode u saradnji sa Kinom u Srbiji, među kojima posebno želim da pomenem prugu Beograd–Budimpešta, kao projekat koji predstavlja početak mnogo značajnijeg strukturnog povezivanja južne i centralne Evrope sa Kinom", podvukao je Bačević.
Srpski ambasador je podsetio da se za nekoliko dana obeležavaju dve decenije od NATO bombardovanja Srbije.
"Uvek ćemo pamtiti da su Kina i njen narod tada, kao i sada, bili uz nas, da su branili poziciju zasnovanu na međunarodnom pravu i delili našu sudbinu", istakao je Bačević, zahvaljujući se Kini što brani suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.