Čestitke povodom Dana državnosti

Izvor: RTS, 15.Feb.2020, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čestitke povodom Dana državnosti

Državni zvaničnici iz zemlje i sveta uputili su čestitke povodom Sretenja – Dana državnosti, koji se danas obeležava širom Srbije.
Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je građanima Srbije Dan državnosti.

I predsednica Vlade Ana Brnabić čestitala je 15. februar – Dan državnosti i istakla da je evropska budućnost prioritet, saopšteno je iz njenog kabineta.
"U ime Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije i svoje lično ime, čestitam građanima Srbije Dan državnosti, uz podsećanje na Sretenjski ustav, temelj moderne srpske države kao i uspomene na slavne pretke čiju viziju moderne i slobodne države mi danas živimo", rekla je Brnabićeva.
Čestitke je građanima i građankama uputila i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
"Od bune protiv Turaka u Orašcu do prvog Ustava u Kragujevcu, pa sve do danas, Srbija pokazuje da je sloboda ono čega se nikad ne odričemo i kojoj uvek težimo. I mi danas nastavljamo ono što su naši preci započeli, a to je stvaranje slobodne, jake, moderne i uspešne evropske Srbije u kojoj se cene rad, pravda i solidarnost i koja se brine o svakom građaninu gde god živeo", rekla je Mihajlovićeva.
U svoje i u ime građana Sjedinjenih Američkih Država, državni sekretar Majk Pompeo čestitao je Srbiji uz poruku da SAD ostaju posvećene podršci Srbiji na njenom evropskom putu.
Čestitku je uputio i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.
"Želim srećan dan državnosti svim građanima Srbije", napisao je Bilčik na Tviteru, na srpskom jeziku.
Šef Delegacije EU u Beogradu čestitao je praznik svim građanima.
"Ovaj praznik predstavlja hrabrost, ponos i identitet koji su zemlja i ljudi pokazala tokom istorije. Srećan praznik Srbiji!", napisao je Fabrici na svom Tviter nalogu.
Svetski i evropski zvaničnici čestitali VučićuPredsednik Vučić je, povodom Dana državnosti, primio čestitke brojnih svetskih zvaničnika, među kojima su predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Đinping, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, turski šef države Redžep Tajip Erdogan, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.
Takođe, čestitali su i predsednik Austrije Aleksander Van der Belen, Mađarske Janoš Ader, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos, italijanski šef države Serđo Matarela, kao i brojni drugi svetski i evropski zvaničnici.
Srbija danas obeležava Sretenje – Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.