Borbeno i demokratski, to osim Srbije niko nema

Izvor: Press, 16.Feb.2018, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Borbeno i demokratski, to osim Srbije niko nema"

Sretenjski ustav bio jedan od najdemokratskijih u Evropi u to vreme, izjavio je istoričar Predrag Marković i dodao da je knez Miloš bio div državništva.
Foto:B92.net
Kako je rekao, Miloš nije pravio razliku izmedju države i svog imanja.
Dan državnosti obeležava se kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignut ustanak i počelo oslobadanje od >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.
Marković, je gostujući u Dnevniku RTS, rekao da je Srbija spojila dve divne tradicije i da nijedna zemlja to nema.

"Jedna tradicija je borbena, imamo narod koji se podigao na ustanak. Nijedan narod nije uspeo kao Srbi, a posle je donet i Sretenjski ustav, najdemokratskiji ustav istočno od Belgije i Francuske", napominje Marković.

Dodaje da u jednoj generaciji koja se krije od "seče knezova", dolazi do ustanka i najdemokratskijeg ustava.

"Tim ustavom je Srbija postala demokratskija zemlja od Francuske, Austrije, Rusije. U tom periodu Srbija najviše liči na Ameriku", objašnjava Marković.

Kako je kazao, knez Miloš bio "div državništva".

"On nije pravio razliku između države i svog imanja i vodio je državu kao posed. Nijedan Srbin u to vreme nije mogao da ostane bez imovine, država ga je štitila i znao je šta je državni interes", kaže Marković.

Ističe da su svake godine Srbi hteli da ga smene i da su u to vreme bile češće pobune nego suše.

"Ali Miloš ne samo da je preživeo zbacivanje s vlasti nego se i vratio", kaže Marković.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.