Novi politički trendovi: Prelazak Đeljošaja u URU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Mar.2016, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi politički trendovi: Prelazak Đeljošaja u URU

Novina na političkoj sceni Crne Gore je odluka poslanika Albanske Alternative Nika Đeljošaja da napusti poslanički klub albanskih partija i priključi se URI, čime će taj opozicioni Građanski pokret formirati samostalni klub poslanika u Državnom parlamentu. To je u dijelu političke javnosti doživljeno kao doprinos snaženju građanskih temelja Crne Gore, ali i kao novi trend u kome vladajuća DPS gubi monopol saradnje sa partijama manjina.

Odluku da napusti klub albanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << partija u Skupštini Crne Gore, poslanik Albanske Alternative Nik Đeljošaj obrazložio je neslaganjem sa pojedinim postupcima svojih kolega iz kluba i niskim nivoom saradnje i interakacije između albanskih partija. Stoga je odlučio da se prikloni Građanskom pokretu URA i da sa njenim poslanicima Dritanom Abazovićem i Milošem Konatarom formira novi parlamentarni klub Alternativa-URA.

U razgovoru za RSE Đeljošaj kaže da je njegov potez motivisan i željom da se prilogodi novim okolnostima u kojoj nacionalne partije u Crnoj Gori, koje su do sada bile u koaliciji sa vladajućom DPS, nijesu jedini zaštitnici albanskih nacionalnih interesa. Kao pravi primjer za to navodi političko djelovanje poslanika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića.

"Jedan Albanac koji je veoma mlad i perspektivan, koji je na fin način predstavio ne samo Građanski pokret URA, već i Albance. On je dosta uticao da se predrasude koje postoje prema svim istraživanjima javnog mnijenja, da oslabe, da se sruše, i da se prihvati politički predstavnik Albanaca koji sjutra može imati jednu od najodgovornijih funkcija i u Državi i da predstavlja Crnu Goru kao građansku državu", navodi Đeljošaj.

U URI zadovoljstvo ne kriju, ne samo zbog jačanja svojih političkih pozicija u Parlamentu, već i zbog činjenice da Đeljošaj svojim činom utire put novim trendovima u Crnoj Gori.

"Saradnja gospodina Đeljošaja i Građanskog pokreta URA, prilikom formiranja novog poslaničkog kluba, jeste značajan iskorak na političkoj sceni Crne Gore. Prvi put imamo da predstavnik partije nacionalnih manjina u Crnoj Gori, ostvaruje saradnju sa jednom opozicionom građanskom strukturom. To je pokazatelj novih trendova na političkoj sceni Crne Gore, a to je da se DPS više ne može predstavljati kao jedina politička struktura koja, na neki način, štiti interese i sposobna je za saradnju sa predstavnicima nacionalnih manjina", kaže Miloš Konatar, poslanik URE.

Upravo to što se od svih političkih subjekata u opoziciji odlučio baš za URU, Nik Đeljošaj objašnjava željom jačanja građanskog koncepta Crne Gore.

"Mi kao politička partija i u svom opredjeljenju, iako imamo ostvarivanja prava Albanaca kao primarno, mislimo da time doprinosimo stvaranju građanske države Crne Gore. Mi smo to pokazivali na djelu. Ja sam kao političar i u svom privatnom životu dao i lični okvir tome, što su neka naša predviđanja i neki naši smjerovi u budućnosti – stvaranje Crne Gore kao države svih njenih građana, jer kada budu zadovoljene sve njihove različitosti, onda je građanska država realnost", dodaje Đeljošaj.

Da li, zapravo, pripadnici manjiskih zajednica sve više uviđaju da su njihovi politički predstavnici u Nacionalnim partijama manje radili na promociji njihovih interesa a više na zaštiti partijskih i ličnih?

"Ovo jeste pružena ruka svim manjinskim partijama da uvide da i na drugoj strani, među opozicijom, imaju partnere za saradnju", navodi Konatar.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.