Svakog dana po više od 10.000 novih slučajeva: Rusija četvrta u svetu po broju zaraženih, smrtnost veoma niska

Izvor: B92, 11.Maj.2020, 15:16

Svakog dana po više od 10.000 novih slučajeva: Rusija četvrta u svetu po broju zaraženih, smrtnost veoma niska

Moskva -- Rusija je sa 221.344 slučaja obolelih od koronavirusa došla na četvrto mesto u svetu, posle SAD, Španije i Velike Britanije.

Za poslednja 24 sata u Rusiji je registrovano novih rekordnih 11.656 slučajeva, dok je juče rast iznosio 11.012.

Umrle su 94 osobe, a dan ranije 88. Ukupno je od početka epidemije umrlo 2.009 osoba.

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je naložio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ministarstvu za vanredne situacije do 20. maja podizanje poljskih bolnica kako bi se smanjili rizici širenja kovida 19.

Kako je rekao, okončanje epidemije koronavirusa biće sporo i neophodno je poštovati sanitarne mere.

Ne sme se dozvoliti da ponovo dođe do porasta broja obolelih, istakao je ruski lider i dodao da će sve masovne manifestacije biti, kao i do sada, zabranjene. Za osobe starije od 65 godina i one koji imaju hronične bolesti nastavlja se režim povišene opasnosti.

​„Uspeli smo da u Rusiji sačuvamo hiljade života“, poručio je on.

Prema Putinovim rečima, potencijalna opasnost leži u broju zaraženih koji nisu otkriveni. Potrebno je, istakao je, efikasno registrovati skrivene forme virusa.

Predsednik Rusije je govorio i o broju testiranja koji se sprovodi u Rusiji i dodao da će do sredine maja broj testova praktično biti udvostručen i iznosiće 300.000 dnevno.

On je pozvao građane da budu izuzetno oprezni i pojačaju sopstvene mere bezbednosti u vezi sa koronavirusom.

„Budite izuzetno pažljivi, čuvajte, molim vas, čak i pojačavajte sada svoju pažnju na lične mere za sprečavanje zaraze. Shvatam da ponekad čovek više nema snage da izdrži ta ograničenja, ali mnogo je gore zaraziti se, razboleti se i izgubiti radnu sposobnost. Izabrali smo put spasavanja života i zdravlja ljudi i zajedno smo postigli mnogo. Mnogo smo uradili, mnogo odoleli i od svakog od nas zavisi da se sve više regiona Rusije vraća u normalan život“, poručio je Putin.
Pogledaj vesti o: Coronavirus,   Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Rusija došla do sledeće faze - ublažavanja režima ograničenja, ali to neće biti istovremeno

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2020

Četvrti put se predsednik Vladimir Putin obratio u televizijskom obraćanju građanima u vezi sa širenjem koronavirusne infekcije i predložio nove mere za sigurnost građana i podršku ekonomiji. "Znate moj položaj, on je nepromenjen. Glavni za nas su život, zdravlje i sigurnost ljudi. Danas,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.