Putin: Evo gde leži opasnost

Rusija je sa 221.344 slučaja obolelih od koronavirusa došla na četvrto mesto u svetu, posle SAD, Španije i Velike Britanije.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.05.2020.

15:15

Putin: Evo gde leži opasnost
Foto: Gettyimages/Alexander Aksakov

Za poslednja 24 sata u Rusiji je registrovano novih rekordnih 11.656 slučajeva, dok je juče rast iznosio 11.012.

Umrle su 94 osobe, a dan ranije 88. Ukupno je od početka epidemije umrlo 2.009 osoba.

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je naložio Ministarstvu za vanredne situacije do 20. maja podizanje poljskih bolnica kako bi se smanjili rizici širenja kovida 19.

Kako je rekao, okončanje epidemije koronavirusa biće sporo i neophodno je poštovati sanitarne mere.

Ne sme se dozvoliti da ponovo dođe do porasta broja obolelih, istakao je ruski lider i dodao da će sve masovne manifestacije biti, kao i do sada, zabranjene. Za osobe starije od 65 godina i one koji imaju hronične bolesti nastavlja se režim povišene opasnosti.

​„Uspeli smo da u Rusiji sačuvamo hiljade života“, poručio je on.

Prema Putinovim rečima, potencijalna opasnost leži u broju zaraženih koji nisu otkriveni. Potrebno je, istakao je, efikasno registrovati skrivene forme virusa.

Predsednik Rusije je govorio i o broju testiranja koji se sprovodi u Rusiji i dodao da će do sredine maja broj testova praktično biti udvostručen i iznosiće 300.000 dnevno.

On je pozvao građane da budu izuzetno oprezni i pojačaju sopstvene mere bezbednosti u vezi sa koronavirusom.

„Budite izuzetno pažljivi, čuvajte, molim vas, čak i pojačavajte sada svoju pažnju na lične mere za sprečavanje zaraze. Shvatam da ponekad čovek više nema snage da izdrži ta ograničenja, ali mnogo je gore zaraziti se, razboleti se i izgubiti radnu sposobnost. Izabrali smo put spasavanja života i zdravlja ljudi i zajedno smo postigli mnogo. Mnogo smo uradili, mnogo odoleli i od svakog od nas zavisi da se sve više regiona Rusije vraća u normalan život“, poručio je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: