Depolitizacija preduzeća: Rajšić umesto Radujka

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Depolitizacija preduzeća: Rajšić umesto Radujka

Depolitizacija kompanija započinje smenom u UO ”Telekoma”. Novi predsednik UO Ljubomir Rajšić, Radujko ostaje generalni direktor.

Dugo najavljivana depolitizacija javnih preduzeća i kompanija pod državnom ”kapom” počeće od ”Telekoma Srbije”!

Kako saznaju ”Novosti”, Branka Radujka, dosadašnjeg predsednika Upravnog odbora ”Telekoma” i kadra DS, zameniće na toj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << funkciji u narednim danima Ljubomir Rajšić, nestranački stručnjak iz oblasti telekomunikacija. Radujko će i dalje ostati na mestu generalnog direktora kompanije.

Dačić: Ideja ukidanja upravnih odbora demagoška

"Telekom" kao zlatna ribica!

Šider: Šteta što nam niste prodali "Telekom"!

Ta rokada na čelu UO ”Telekoma” već je potpuno spremna i ostalo je samo da je Vlada Srbije potvrdi na sednici u četvrtak ili sledeće nedelje. U Nemanjinoj 11 novinari "Novosti" dobili su potvrdu da su ove kadrovske promene u jednoj od najuspešnijih srpskih kompanija već u vladinoj proceduri i da je samo stvar forme kada će imenovanja stići pred ministre i premijera.

Naime, pošto će u četvrtak ministri i premijer prvi put da se okupe za ovalnim stolom posle tronedeljne pauze zbog godišnjih odmora, sačekala ih je ”hrpa” redovnih i tekućih tačaka dnevnog reda, pa zbog toga nije sigurno da li će Rajšić već od ove nedelje zameniti Radujka.

Politički, ta kadrovska kombinatorika je ”zapečatirana”. U vrhu DS već je dogovoreno da se na primeru kompanija kojima upravljaju njihovi kadrovi, pokaže u praksi da se ta stranka zalaže za iskorenjivanje partokratije u preduzećima. Radujko je prvi iskoračio i praktično ustupio fotelju kolegi iz struke.

Tako će, dok traje javna polemika između Dačića i Dinkića da li treba da se ukinu upravni odbori ili je to samo demagogija, Tadićevi prvi povući potez.

Ko je Ljubomir Rajšić

Ljubomir Rajšić ima više od 30 godina iskustva u telekomunikacijama. Na čelo upravnog odbora velike srpske kompanije stiže sa funkcije izvršnog direktora ”M:Tela” iz Podgorice, čiji je većinski vlasnik ”Telekom Srbija. Bio je i direktor za strategiju ”Telekoma”, deset godina je radio u ”Eriksonu”, gde je bio i potpredsednik d.o.o. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Vodio je više telekomunikacionih projekata za tržišta Jugoslavije i ŠSR. Dve godine je proveo u BTMC kompaniji u Antverpenu i još dve godine u ”Simensu” u Minhenu...

Prema izvorima "Novosti", očekuje se da demokrate nastave čistku partijskih kadrova do kraja godine i u ”Telekomu Srbije”, ”Jatu”, EPS, NIS...

Za to vreme, URS sprema zakonske predloge za depolitizaciju javnih preduzeća koji će da predvide potpuno ukidanje upravnih i osnivanje nadzornih odbora u kojima će država imati svoje predstavnike. Sudeći prema početnim reakcijama iz SPS i DS, Dinkićeva inicijativa neće dobiti podršku vladajuće koalicije bar za vreme aktuelnog mandata.

I najveća opoziciona stranka SNS oglasila se protiv ukidanja UO. Naprednjaci smatraju da ako neko ne radi dobro, nije rešenje da se ukine funkcija već da se izabere bolji kadar.

(Novosti)
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.