Za loše upravljanje otpadom krivi visoki troškovi i neracionalna organizacija

Izvor: Cafe.ba, 23.Avg.2015, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za loše upravljanje otpadom krivi visoki troškovi i neracionalna organizacija

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić ocijenila je da su lošem stanju u upravljanju otpadom u Srpskoj doprinijeli visoki troškovi, neracionalna organizacija, nizak kvalitet usluga i nedostatak odgovarajuće infrastrukture.

"Ranije je jedini način upravljanja otpadom bilo odlaganje na lokalne deponije, koje, uz rijetke izuzetke, ne zadovoljavaju ni osnovne uslove. Naše trenutno opredjeljenje je zajedničko deponovanje otpada >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << putem međuopštinskih preduzeća i na sanitarnim deponijama regionalnog tipa", izjavila je Golićeva Srni.

Ona je naglasila da dostizanje standarda EU zahtijeva velika ulaganja, što se u Srpskoj trenutno ne može primijeniti.

"Finansiranje sistema upravljanja otpadom treba da se planira iz sredstava ekonomskih taksi za otpad, budžeta lokalne uprave, sredstava građana, budžeta Republike Srpske i drugih izvora", navela je Golićeva.

Ona je podsjetila da je prije donošenja Zakona o upravljanju otpadom, prije nešto više od godinu dana, ova oblast bila potpuno neuređena, a neprimjereno odlaganje otpada na neuslovnim lokalnim deponijama predstavljalo je otvorenu opasnost za zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Golićeva je poručila da otpad nije smeće, te da se može iskoristiti na brojne načine, kao energent, sirovina i slično.

"Prema odredbama novog zakona, otpad se može koristiti za ponovnu upotrebu proizvoda, za reciklažu, radi dobijanja sirovine za proizvodnju istog ili drugog proizvoda, kao sekundarna sirovina, te za energetsko iskorištavanje", pojasnila je Golićeva.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.