Zvaničnici: Izveštaj EK generalno pozitivan

Izvor: Politika, 10.Nov.2010, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnici: Izveštaj EK generalno pozitivan

BEOGRAD - Srpski zvaničnici su ocenili da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija generalno pozitivan, istakavši da će iznesene primedbe biti smernice za nastavak procesa unutrašnjih reformi.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija te preporuke slediti, ne zato što je sklona da podleže pritiscima, već zato što u državi postoji svest da se moraju menjati stvari koje ne funkcionišu dobro.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU predstavlja sažetak najboljih iskustava organizacije država. Standard ljudi u EU je viši zato što su oni efikasnije organizovali svoje države, bolje organizovali privredu, imaju bolju primenu zakona, viši nivo efikasnosti kažnjavanja, i zato i mi treba da idemo tim putem”, rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija bi, ukoliko bi postojala bolja rešenja od onih koja su primenjena u EU, možda išla drugim putem, ali da u ovome trenutku nema boljeg puta.

„Zato ćemo mi poslušati šta je izveštaj Evropske komisije, popravićemo stvari koje nisu dobre jer znamo da ćemo odmah imati koristi od toga”, kazao je Tadić.

Ministarka pravde Snežana Malović je u izjavi za Tanjug zahvalila EK na pozitivnim ocenama u izveštaju o napretku Srbije u procesu evrointegracija, ali i pozdravila primedbe, koje će, kako je rekla, biti stimulans da problemi budu rešeni na adekvatan način.

Ona je rekla da je očekivala da će u izveštaju biti otvorenih pitanja u vezi sa reformom pravosuđa, budući da je to problem sa kojim se suočavaju i ostale zemlje u regionu, poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Prema njenim rečima, suštinsko opredeljenje Ministarstva pravde je podrška nezavisnim institucijama za borbu protiv korupcije, kao i stalni dijalog sa Evropskom komisijom i strukovnim udruženjima sa ciljem da reforma pravosuđa bude potpuna.

Kao pozitivan, izveštaj EK je ocenio i potpredsednik vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, istakavši da će Srbija ispunjavanjem postavljenih kriterijuma dobiti status kandidata i biti u stanju da počne pregovore za ulazak u Evropsku uniju.

Đelić je rekao i da je u izveštaj uključeno deset ključnih tema, od dovršetka pravosudne reforme i izglašavanja zakona o restituciji, daljih ekonomskih reformi, jačanja regulativnih tema, kao i rešavanja pitanja mandata poslanika.

„Ipak, sve su ovo uslovi koji će obezbediti da Srbija dobije status kandidata sledeće godine i da započne pregovore za ulazak u EU”, rekao je Đelić za Tanjug.

Kada je reč o Kosovu, Đelić je rekao da je u izveštaju „postavljeno pitanje dobrosusedskih odnosa, s tim što Kosovo ostaje prikazano u svetlu Rezolucije 1244, u svakom elementu tog dokumenta”.

„To potvrđuje da je on statusno neutralan i da je - ako govorimo o dijalogu između Beograda i Prištine - reč o pitanjima svakodnevice koje smo mi kao Srbi spremni da pokrenemo u skladu sa rezolucijom koju smo u septembru podneli Ujedinjenim nacijama”, objasnio je Đelić.  

Tanjug

objavljeno: 10.11.2010.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.