Zukorlić: Poslednji poziv Tadiću

Izvor: Politika, 15.Jul.2010, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić: Poslednji poziv Tadiću

NOVI PAZAR – Glavni muftija Islamske zajednici u Srbiji Muamer Zukorlić je sa svebošnjačkog sabora u Novom Pazaru pozvao vladu i posebno predsednika Borisa Tadića da razgovaraju s Bošnjacima.

„Poslednji mu je poziv da stavi prst na čelo i okane se ćorava posla... Igra se sa Sandžakom, ali je problem što se nije moguće igrati sa Sandžakom, a da se ne poigrava sa Srbijom”, rekao je on.

„Igranje sa Sandžakom je poigravanje sa ovim delom Srbije i zato >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mu to nije pametno, ako želi biti dobar predsednik”, poručio je Zukorlić na skupu koji je završen vatrometom.

Pre toga je, pred više hiljada Bošnjaka na trgu Isa-bega, pročitana Deklaracija svebošnjačkog sabora, čiji prvi član glasi da su Bošnjaci konstitutivni narod u Srbiji.

„Od predsednika i vlade zahtevamo hitno organizovanje razgovora sa legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda u cilju rešavanja ustavnog statusa Bošnjaka”, kaže se u Deklaraciji.

Radi podsticaja za rješavanje statusa regije Sandžak kroz proces decentralizacije Srbije, sabor je formirao odbor za obnovu Narodnog veća Sandžaka.

U Deklaraciji se „najoštrije osuđuje pravni i politički varvarizam ministarstva za ljudska i manjinska prava, sa jasnom diskriminacijom i elementima rasizma nad Bošnjacima”.

Sabor je zahtevao hitnu smenu ministra Svetozara Čiplića i utvrđivanje krivične odgovornosti učesnika u falsifikovanju izborne volje Bošnjaka.

Sabor je pozvao Bošnjake u matici i dijaspori da izdvajanjem jednog procenta od ličnih prihoda učestvuju u finansiranju projekata od nacionalnog značaja.

Čelnici Bošnjačkog nacionalnog saveta, sa Mevludom Dudićem na čelu, poručili su da je konstituisanje saveta završeno i osudili ponašanje ministarstva za ljudska prava koje je pomeralo rokove i menjalo pravilnik za izbor ovog tela.

------------------------------------------------------------------------------------

Dragišić: Većina Bošnjaka lojalni građani Srbije

Profesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić smatra da poslednje „neumerene izjave” muftije Muamera Zukorlića svakako ne doprinose uspostavljanju dobrih odnosa između bošnjačke nacionalne zajednice i drugih građana koji žive u Srbiji, ali da su većina Bošnjaka lojalni građani koji u potpunosti učestvuju u srpskom političkom životu i dele sudbinu svih građana Srbije.

„Ne treba posmatrati Bošnjake kao bezbednosnu pretnju u Srbiji, niti Srbija predstavlja takvu pretnju za Bošnjake jer je većina njih doživljava kao svoju državu”, naveo je Dragišić povodom juče usvojene Deklaracije Bošnjačkog nacionalnog sabora i poruka koje je Zukorlić izrekao na centralnom trgu u Novom Pazaru.

On smatra da je priča o konstitutivnosti bošnjačkog naroda, koju zagovara glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Zukorlić, besmislena jer Srbija je, objasnio je, građanska država i u takvoj državi Ustav ne predviđa podele na većine i manjine.

„Mislim da je takva priča potpuno besmislena i podseća me, nažalost, na godine kada je počeo rat u Hrvatskoj i kada su tamošnji Srbi tako govorili i tražili konstitutivnost i slične besmislene stvari”, kazao je Dragišić Tanjugu.

Kada je reč o nacionalnim savetima, ta tela su zamišljena da očuvaju identitet nesrpskih nacionalnih zajednica i zato bi te institucije tim zajednicama trebalo da omoguće bolji život, a nikako da budu sredstvo putem kojeg će se neka zajednica izdvajati, kaže Dragišić.

Sada je, smatra Dragišić, najvažnije utvrditi da li je Nacionalni savet Bošnjaka konstituisan i da li je to učinjeno prema zakonu.

Vlada Srbije, kazao je, ne bi u trenutnoj situaciji trebalo da se postavlja navijački već treba da „prizna faktičko stanje”.

„Treba da se utvrdi da li je Zukorlić imao većinu i ako jeste, sviđalo se to nekom ili ne, to treba prihvatiti. Ako se, međutim, ispostavi da nije imao većinu, onda treba preduzeti mere, takođe, u skladu sa zakonom”, naveo je Dragišić.

On kaže da nije dobro pitanje izbora Nacionalnog saveta Bošnjaka politizovati, jer, ako se to čini, ono se lako može pretvoriti u bezbednosni problem.

„Bošnjaci su glasali kako su glasali, a ako je muftija pobedio njegovo demokratsko pravo je da lista koju je predvodio bude legitimni predstavnik nacionalnog saveta”, naveo je Dragišić.

On kaže da mu lično smeta to što se muftija kao duhovno lice upušta u stvari koje su politčke prirode.

Muftija bi, prema njegovom mišljenju, trebalo od toga da se uzdrži ili da odluči da li će se baviti politikom u čemu bi, kaže, imao dosta uspeha ili će ostati verski vođa.

Fonet/Tanjug

objavljeno: 15/07/2010
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.