Zajedničke ambasade prvo u Africi

Izvor: B92, 01.Dec.2010, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajedničke ambasade prvo u Africi

Beograd -- Svi osim Slovenije pozdravljaju Tadićevu ideju zajedničke diplomatije. Ljubljana pristaje jedino na zajedničke ekonomske poslove.

Države bivše Jugoslavije, osim Slovenije, načelno podržavaju ideju srpskog predsednika Borisa Tadića o zajedničkim ambasadama.

Prve destinacije gde će se diplomate naći pod jednim krovom mogle bi da budu zemlje Afrike. Beograd je, kako je "Novostima" rečeno u MSP, uputio inicijativu, spreman je za razgovore o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << detaljnoj razradi ovog modela i čeka odgovore iz komšiluka.

"Ideja o ”skandinavskom modelu” za diplomatsko-konzularna predstavništva ponovo je aktuelizovana u situaciji ekonomske krize. Zemljama u regionu budžetska sredstva su sužena i svima ide u korist da smanjimo troškove, a pri tom ne ugrozimo naše nacionalne interese, iako sedimo u istoj zgradi", objašnjava Borko Stefanović, politički direktor MSP.

On smatra da je ”skandinavski model” u interesu Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, a naknadno bi se dogovaralo da li bi nas u trećim zemljama predstavljao zajednički ambasador, ili bi više diplomata sedelo u istoj zgradi i delilo troškove.

Boriša Arnaut, ambasador BiH u Srbiji, kaže da Beograd i Sarajevo već duže rade na nekoj vrsti prelaznog rešenja diplomatske saradnje, koja zasada obuhvata ispomoć u konzularnim poslovima.

"Recimo, u Africi BiH ima ambasade u Kairu i Tripoliju i značilo bi nam da nas Srbija zastupa ili bar pruža konzularnu pomoć našim građanima u onim zemljama ovog kontinenta u kojima ima svoje diplomate. Takođe, spremni smo da istu ”logistiku” pružimo Srbiji tamo gde mi imamo ambasade", tvrdi Arnaut.

I crnogorski šef diplomatije Milan Roćen pozdravio je Tadićevu ideju o zajedničkim ambasadama, ali i dodao da će ona u praksi biti teško ostvariva dok dve zemlje ne postignu saradnju kakve imaju države Skandinavije.

Dok slične poruke stižu i iz Zagreba, Ljubljana je otvoreno odbila ponudu.

"Premijer Pahor je već objasnio da to nije u interesu Slovenije, niti je to moguće bezbednosno realizovati, s obzirom na to da smo mi članica EU i NATO. Uostalom, mi imamo mogućnost da preko delegacija EU budemo prisutni u celom svetu", kaže Dejan Vladić, politički ataše slovenačke ambasade u Srbiji.

On objašnjava da bi eventualno moglo da se razmotri pitanje zajedničkog nastupa u oblasti ekonomske diplomatije i to najpre u zemljama Afrike.

U procesu sukcesije imovine SFRJ dogovoreno je da naša zemlja do kraja godine napusti 24 diplomatsko-konzularna predstavništva.

Gašo Knežević, visoki predstavnik naše zemlje u procesu sukcesije, kaže da nije bilo razgovora da se eventualno u ovim ambasadama formiraju zajednička diplomatska predstavništva zemalja u regionu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ujedinjuje se diplomatija ex-YU zemalja?

Izvor: Vesti-online.com, 01.Dec.2010

Države bivše Jugoslavije, osim Slovenije, načelno podržavaju ideju srpskog predsednika Borisa Tadića o zajedničkim ambasadama. Zvanična Ljubljana za sada pristaje jedino na zajedničke ekonomske poslove...Prve destinacije gde će se diplomate naći pod jednim krovom mogle bi da budu zemlje Afrike....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.