Vodeći privrednici nude pomoć vladi

Izvor: Glas javnosti, 18.Jun.2010, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodeći privrednici nude pomoć vladi

BEOGRAD - Branislav Grujić, predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik”, Toplica Spasojević, predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije i Dragan Đuričin, predsednik Saveza ekonomista Srbije uputili su 9. juna predsedniku države Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i predsedniku Saveta NBS Dejanu Šoškiću predloge koji sadrže dve grupe mera - ofanzivne strategijske i defanzivne taktičke mere.

Kako navode beogradski mediji, vodeći privrednici navode >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je „u dosadašnjoj borbi sa krizom vlada uspela da napravi preokret, ali da stopa rasta bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto za 2010. nije dovoljna da se nadoknadi pad od četiri odsto bruto g proizvoda u 2009. ”.

Grujić, Spasojević i Đuričin konstatuju da „ostaje pitanje kada će Srbija da uspostavi privredni model koji će nadoknaditi gubitak trećine BDP-a i tri petine industrijske proizvodnje tokom tranzicione depresije” i pitaju se „kada će da krene putem održivog razvoja i dostizanja EU zahvaljujući propulzivnom privrednom ambijentu i reindustrijalizaciji”.

U okviru ofanzivnih strategijskih mera, privrednici predlažu razvoj novog privrednog modela sa proinvesticionom logikom. Takođe se navodi da "energizovanje" investicija treba da obuhvati tri paralelna koloseka - investicije u infrastrukturu, investicije u mrežne tehnologije (energetiku i telekomunikacije) i investicije u prehrambenu industriju i selektivne delove poljoprivrede.

"Srce nove srpske privrede treba da čini monetarni model čiji je zadatak da ispuni tri cilja: stabilnost cena, stabilnost deviznog kursa, smanjenje nezaposlenosti", navode privrednici.

Grujić, Spasojević i Đuričin navode da funkcionisanje novog monetarnog modela zahteva bolju koordinaciju NBS i vlade naročito u delu poreske politike.

Istaknute su i defanzivne taktičke mere, koje bi obuhvatile "Centar za regrutovanje i trening eksperata iz oblasti projektnog upravljanja, program privlačenja međunarodnih kompanija da svoja sedišta lociraju u gradove Srbije (na primer, u Beograd i Novi Sad) i završetak „giljotine propisa”, primena mera Saveta za konkurentnost i primena predloga Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u vezi sa energizovanjem lokalnog ekonomskog razvoj

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.